Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Mormântul Hypogeu - Constanta

Descoperit la Constanta în anul 1988, din întâmplare, de arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu, Mormântul Hypogeu (sau “Banchetul”) este un monument antic foarte puţin cunoscut, deosebit ca decoraţie şi importanţă istorică. Aflat la intersecţia străzilor Mircea cel Bătrân cu Ştefan cel Mare, la mică distanţă de ţărmul Mării Negre, acesta este unic în peisajul antic al Dobrogei şi face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului.

Este vorba despre un cavou de familie, construit în jurul anului 330.În interiorul mormântului, au fost descoperite cinci schelete, fiind vorba de patru adulţi şi un copil, o fetiţă.În interior cavoul este decorat, în întregime, cu o pictura aplicată, al-seco, pe un strat de tencuială fină. Astfel, pe suprafaţa peretelui nordic se află o frescă marcată de un puternic simbolism, reprezentând o masă rituală celestă, fapt relevat de paharele ţinute în mâini de doi dintre defuncţi, probabil, soţ şi soţie. ("Dupa aceste desene putem spune ca ne aflam la cumpana dintre doua perioade diferite: romana si romano-bizantina, dar si la hotarul dintre apusul paganismului si zorii religiei monoteiste" - dr. Virgil Lungu.)

Cavoul nu este deschis publicului, însa o copie în mărime naturală de înaltă fidelitate se poate vedea la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Imaginea 3 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi