Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Oameni la Mangalia

In anii 1925-1926 pictorul Stefan Dimitrescu impreuna cu Francisc Sirato si Nicolae Tonitza (care alaturi de Oscar Han formeaza “Grupul celor patru”), hoinaresc prin Dobrogea in cautare de inspiratie. Artistii plastici romani descopera in acea perioada cu uimire si mare interes “micul orient” din Dobrogea, din relativ noile teritorii ale Romaniei la mare, alcatuind marturii pline de exotism si culoare despre acele vremuri si locuri.

Lucrarea intitulata ”Oameni la Mangalia” (Dolce farniente) pe care Stefan Dimitrescu o expune in 1926, este una dintre ele, despre care prietenul sau Francisc Sirato spune:

“Nu cunosc de la Iser incoace un portretist mai expresiv al tipurilor turce. Un realism veridic, aspru ca si tinutul pietros al Scitiei, peste care paleta lui Stefan Dimitrescu aplica o surdina de vis, de extaz oriental, de vaga oboseala; “Dolce farniente” e un admirabil exemplu. Oamenii acestia, disproportionali, in atitudini diforme, asa de absenti, cu toata vecinatatea lor, traiesc totusi o scena din extazul hasisului. Un hasis extras nu atat din cine stie ce planta blestemata, cat din firea lor orientala pe care pictorul a patruns-o, evocand-o si-n gestul acelei degustari pierdute a tigarii, si-n contrastul umbrelor ghemuite in paravanul de var de care se reazima”.

Imaginea 10 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi