Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
LACUL TEKIRGHIOL
DR. GEORGE ULIERU - 1921

Cam la un ceas si jumatate cu trasura, pe drumul ce duce pe coasta Marei Negre dela Constanta la Mangalia, se gäseste lacul Tekirghiol.

Drumul pana la acest loc oferind cälatorului, in timpul verii, privelisti aproape fara variatie, dar pitoresti si placute. Umbrit de salcami, el merge aproape paralel cu marea, care se vede stralucind la o departare de doi kilometri la stanga lui. El strabate holde de grane, ale cäror spice se leagana la adierea brizei marii, fanete cu miros imbalsamat, in care macul rosu si aprins, sulfina si pelinul sunt presarate din abundenta. La trecerea träsurii, ciocarliile isi iau sborul din pulberea drumului, iar graurii se ridica in stoluri din semanaturi sau fanete. El trece pe langa pietrele cenusii si catifelate de muschi, risipite pe mormintele cimitirului tätaresc dela Lasmahale (Lazu) si lasa in dreapta casele tätaresti, de chirpici, acoperite cu stuf, ale acestui sat ; ajunge apoi in satul Agigea, cu hanul lui renumit dela marginea drumului, loc de popas pentru om si pentru cai. De aici drumul urca in panta usoarä, iar din värf se vede in vale lacul miraculos.

Lacul acesta, cu apele lui mirositoare, cand verzi, and albastre, cand intunecate, vazut in timpul verii, cu furnicarul de oameni suferinzi de pe marginea lui, ne evoca imaginea ce fiecare ne-am fäcut de lacul similar din evanghelie (Betezda), unde tot felul de bolnavi îsi gasiau tämaduirea.

Pentru omenirea suferinda din tara noasträ, lacul Tekirghiol este ìnzestrat cu puteri miraculoase si faima lui creste pe zi ce trece, cu numarul mare al bolnavilor recunoscatori, care si-au regasit in apele lui sänätatea, pe care o credeau pierdutä.

Numele de Tekirghiol este dat de Tatari si insemneaza lac puturos (Tekir = puturos ghiol = lac). Si tot tatarii, locuitorii de bastina ai satelor din jurul lacului, au observat cei dintai efectele lecuitoare ale lui.

"Ghiolul este doctorul nostru" spune zicatoarea tätareasca.
Din mosi-strämosi ei recurg la apa si nämolul lacului, pentru a
tamadui diferite boli de piele, sau umflaturi ale incheieturilor
membrelor, fie pentru ei, fie pentru animale. Tabloul calului, caresta docil si nemiscat in undele dela marginea lacului, este un tablou care se vede zilnic si care se repeta din timpurile cele mai departate.

Printre legendele tataresti este una care spune ca dupa
razboiul Crimeei (1854) Mirza Said Pasa a trecut cu ostirea lui
in Dobrogea, oprindu-se in apropierea lacului Tekirghiol. Bolnavindu-se si simtind dureri mari la unul din brate, chiema pe medicul sau, care-l sfatui sa se unga cu namol din lacul Tekirghiol. Mirza asculta sfatul medicului si se vindeca.

Suferinzi din diferite parti si de alte origini, afland despre
puterea de lecuire a acestui lac, incepurä sa-1 caute. In timpul verii, ei porneau spre el, erau gazduiti in casele tataresti, sau se adaposteau in corturi pe malul lacului. Din vara in vara numärul vizitatorilor sporea, atras de reclama, pe care o facea fiecare din suferinzii lecuiti.

In anul 1891 se inaugureaza cel dintai hotel in Techirghiol Hotelul Hagi Pandele. In anul 1893 Eforia spitalelor civile hotaraste cumpararea unui teren la Tekirghiol si infiintarea unui sanatoriu pentru copii bolnavi. In anul 1899 se deschide intre mare si lac Sanatoriul Maritim al Eforiei si se incepe tratarea primilor copii, iar Dr. N. Chernbach si Dr. Sadoveanu publica rapoarte cu privire la efectele miraculoase ale bailor de Tekirghiol asupra scrofulozei, limfatismului,reumatismului, manifestatiunilor externe ale tuberculozei.

In anul 1903, administrarea si conducerea medicala a acestui
sanatoriu s'a dat eminentului medic d-I Dr, Iosef Dona, care s'a
devotat studiului stiintific al bäilor, ingrijind in fiecare an sute de copii fäcând rapoarte, publicand rezultatele, si dela care avem
frumoasa lucrare Tekir-Ghiolul", studiu descriptiv sì clinic(1907).
In anul 1904, se face analiza apei lacului de chimistii M. Popovici, Dr. Bernard, O. Saligny si M. Georgescu, din care rezultä ca apa lacului Tekirghiol, comparatä cu apele similare dela Balta Albä, Lacul särat, Franzesbad, Dax, Marienbad, lschl, St. Amand, este superioarä acestora ca concentrare si bogatie in substante chimice.

Imaginea 17 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi