Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Faţa în faţa cu Sfinţii Petru și Pavel la Muzeul Ion Jalea din Constanţa.

Muzeul aflat pe faleza in apropierea Cazinoului, a fost înființat cu lucrările donate de artistul plastic Ion Jalea (1887-1983), sculptorul dobrogean cu o singură mână, născut la Casimcea si crescut la sat, la Ciocârlia de Jos : sculptură (108 lucrări), desene și schițe, reliefuri, statui, busturi.

Clădirea muzeului (Casa Pariano) este monument istoric, construită în stil neoromânesc, între 1919 - 1920, avându-l ca arhitect pe Victor Stephănescu. La parter și etaj sunt expuse opere originale și machete, lucrate în materiale și tehnici diferite. Tematica este variată: opere alegorice, schițe de front, portrete, compoziții monumentale etc.

În faţa casei, se află capodopera definitorie a lui Ion Jalea, „Arca”, iar pe faleză a fost reaşezată pe soclu una dintre cele mai interesante lucrări ale sale: statuia din bronz a Reginei Elisabeta a României. O lucrare a sa in bronz, "Sf. Pantelimon" se află in grădina mânăstirii Sf. Maria din Techirghiol.

Puţini realizează probabil, insă in România există numai două muzee de sculptura. Al doilea se află la Fălticeni, Suceava, Muzeul Ion Irimescu. Deci un obiectiv care merită luat in seamă.

Imaginea 22 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi