Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Inspirata de o postare anterioara, Georgiana Dobre mi-a trimis o imagine a unei cruci de piatra, pozitionata pe campurile dintre Cuza Voda si Mihail Kogalniceanu, a carui poveste posibil sa n-o mai cunoasca nimeni. (prima imagine)

Crucile (monument) insa sunt un simbol, in primul rand al victoriei, in lumea crestina. Una dintre acestea se afla si in apropiere de Techirghiol, pe o movila (Movila Muratanu) din apropierea localitatii Topraisar, Crucea lui Mackensen (imaginea a doua)
Aceasta a fost inaltata in meomoria celor peste 400 de soldati germani cazuti aici in lupta cu trupele romanesti. Trupele romanesti s-au retras de la Topraisar dupa ce n-au mai avut sustinerea rusilor de pe flancul Marii Negre, nu inainte insa, de a a fi adus mari pagube inamicului.
Zilele acestea se implinesc 101 de ani (19-20 octombrie 1916) de la luptele de la Topraisar, Tuzla (Techirghiol, Agigea).

Pe acesta cruce se afla de asemenea sculptat simbolul unei cruci, simbol al trupelor nemtesti, preluat de la Ordinul Cavalerilor Teutoni (Der Deutsche Orden ger. - Ordo Teutonicus lat.) infiintat in anul 1190, purtat mai departe si de Wehrmacht (trupele regimului national-socialist) sau de Bundeswehr, armata germana actuala.

Cel care a dus la raspandirea crucii ca simbol al victoriei in primul rand si apoi al crestinismului, a fost imparatul roman Constantin cel Mare (274 – 337 e.n.) care conform legendei, inaintea luptei cu Maxentius a avut o viziune a unei astfel de cruci.

Iata ce ni se spune in "Vietile Sfintilor" despre imparatul Constantin cel Mare, initial credincios al Zeului Soare si despre cultul crucii initiat de el:

"După sosirea Sfintei Elena de la Ierusalim în Bizanţ, iubitorul de Hristos împăratul Constantin a făcut trei cruci mari, după numărul celor ce i se arătaseră lui la războaie: cea dintîi în Roma, cînd l-a înnecat pe Maxenţiu, a doua în Bizanţ, cînd l-a cucerit, a treia cînd a bătut pe goţi la rîul Dunării. După chipul celor trei arătări a făcut trei cinstite cruci din materii scumpe şi a scris pe dînsele cu slove de aur cuvintele acestea: Is Hr Ni Ka, adică "biruieşte", arătînd la toţi rîvna dreptei credinţe. Iar ca să arate lumii că cu puterea crucii a biruit pe vrăjmaşi, a înălţat o cruce spre răsărit, în tîrgul de sus, apoi alta deasupra stîlpului cel roşu la locul iubirii de fraţi, iar pe cea de-a treia a înălţat-o pe locul cel de marmoră, cel foarte frumos, în tîrgul de pîine, la care loc se făceau multe puteri şi semne prin sfînta cruce. "

O mica poveste despre "Crucea lui Mackensen" gasiti si aici, de unde provine si imaginea acesteia:

https://ciclist.wordpress.com/2017/01/02/tura-prin-jud-constanta-crucea-lui-mackensen/

Imaginea 23 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi