Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Vasile Parvan, parintele arheologiei romanesti, istoric și filosof al culturii scrie in 1922 despre vechea cetate Callatis si noul oras Mangalia care, incepe sa se prefigureze peste vestigiile inca neexplorate:

PENTRU CALLATIS

Ţările de veche civilizatie din Apus, in dorinta de
a cunoaste cat mai mult din tainele trecutului, cu care
se largeste si se imbogateste viata prezentului, merg in
tinuturile departate, de cultura antica, ale Rasaritului,
cu mijloace din belsug, sapä, cerceteaza, publica nenumarate
lucruri noul asupra Acelora, dela cari, in mare
parte, se trag gandurile şi faptele noastre de azi : Greci,
Egipteni, Asiro-Babiloneni şi altii.
In tara noastra exista inca destule urme ale vietii
de neasemanata armonie - pare, pentru totdeauna trecutä
-a Elenilor.

Ce-a fost in Tomi, e pierdut. Orasul banal de azi e
asezat deasupra şi turteste cu masivitatea lui inerta mormantul
contemporanilor lui Sofocle şi Fidias.
Histria, cu mai mult noroc, a ramas neprofanata de asezarile moderne. Barbarii trecuti si prezenti au furat ce-au putut din ruinele ei. Dar locuinte urate şi stupide n'au cladit in singuratatea senina a ruinelor ei. Inchinatori marei ei amintiri, noi chemam azi cu iubire şi pietate la sfanta lumina a zilei umbrele anticei cetati si, ca oameni, ce-au fost, ei surad din nou bucuros la blanda mangaiere a cantecului amintirei.Si, intre nenorocirea Tomilor şi soarta buna a Histriei,
sta Callatis.
Mandrä si viteaza, credincioasä si stralucita, se ridica fica Heracleei dorice, fica ea insaşi a Megarei, de pe melancolicul tárm corintic, sunt acum 2500 si apoi 2300, si apoi iara 1800 de ani, cu temple si portice, si teatre si gimnasii, cu totului tot de marmora.

De-asupra ruinelor ei s'au salasuit intr'un biet targ sarac si urat barbarii vremilor noastre. Delicatele reliefe funebre de marmora, aburite de usoare culori care se adaogau lucirei prea albe a pietrei, sunt azi material de ars var, pentru genialii turco-tatari ai prezentului.

Am spus Puternicilor zilei, i-am rugat, sa aseze cocioabele contemporane ceva mai departe de sacrele ruine. E loc destul imprejur. Dar cu cine sa te intelegi? Nu sunt eu insu-mi un pribeag ratacit, cu visuri din altä lume
in mijlocul celor ce au interes numai pentru ce e imbuibarea greoae a trupului, dar nu au nimic pentru bruma de suflet cata a mai ramas palpaind in bietele lor fiinte de o clipa.

Callatis se va acoperi incet de uratenii moderne. Anticii vor dormi inca mult subt moloz. Bucuria lor copilareasca, - spusä pe atatea din pietrele lor de mormant - de a mai vedea odatd buna lumina a Soarelui, nu le va fi sortita. In mormintele artei si vietii lor se vor cobori subsolurile macelariilor si carciumilor moderne Din marmorele lor vor face mortar si piatra de clädit la cazarmile lor informe.

Dar eu atunci voiu fi, insu-mi, de mult trecut la umbre. Si, cine-stie, urmasii mai intelepti ca tovarasii mei de vis, in zilele cele ciudate de azi, vor fi de pärere cä e naiv si neeconomic a nu utiliza asa niste excelente
cariere de piatra, gata lucrata, cum sunt toate ruinele grecesti si romane, ale Patriei noastre de azi.
Si totusi, o litanie, o plangere, o amintitoare cantare de dragoste, va fi räsunat si pentru Callatis, inainte de a fi plecat eu la umbre.

VASILE PÂRVAN
Profesor la Universit. din București

Vasile Parvan moare 5 ani mai tarziu in urma unei apendicite netratate la timp la numai 45 de ani.
Anul acesta, la 90 de ani de la moartea sa, primarul Mangaliei reuseste sa desfiinteze si Muzeul de Arheologie din oras creat de arheolog si sa-l subordoneze unei Directii a Sportului si Culturii.

Sub Mangalia se află in continuare ruinele cetăţii Callatis, necropolele antice: elenistică, romană şi romano-bizantină si vor ramane probabil acolo pentru o alta vesnicie.

Imaginea 27 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi