Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Geamia din Techirghiol - Cuma (Vineri) a fost construita in anul 1936 iar silueta ei mi-a insotit ani de zile plecarile si mi-a salutat sosirile acasa, la marginea cartierului tataresc pe care-l strajuieste. Minaretul din piatra de Techirghiol, din cariera locala, a fost construit in 1969 sub imamul Osman B. Aziz, de catre pietrarul-cioplitor si fost hoge, Nazif Geanakay din Nuntași, fost detinut politic al regimului comunist care, in inchisoare s-a "recalificat" in noua meserie.

Imamul Osman Aziz, care de mic a fost ales pentru profesiunea aceasta de catre fostul imam Kalil Kadîr, ne-a fost aproape o viata intreaga vecin, pana a plecat la Bucuresti.

Si pe dl. Hagi Mahmut Beșer tatal sau, l-am cunoscut de mic. Am avut voie candva sa-i calaresc magarusul care tragea mica cotiga, cu care-si facea treburile zilnice. Era un turc ca din povesti. Tin minte si acum, cum mama tot il pomenea cand avea rufele albe intinse pe sarma la uscat si vantul batea dinspre curtea lui nea' Beșer care, tocmai ce daduse iar foc la paiele de prin curte.

Tin minte chiar mai tarziu, de momentul cand l-am vazut cu un fes schimbat pe cap. Am aflat apoi ca reusise sa mearga in Hajj, pelerinajul la Mecca, dupa care a primit si numele de Hagi.
aurel

Imaginea 31 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi