Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Constantinopol, capitala ortodoxiei in viziunea tatarilor dobrogeni si subtila polisemantica in alegerea poate subconstienta a vechii denumiri (in lumea crestina), subliniata de Güner Akmolla, profesoara de origine tatara din Constanta si promotoare a culturii tatarilor din spatiul dobrogean, in volumul 2 din monografia "Tatarii".

"IX. Istanbul - Dobrogea
Cu Evul Mediu incepand si avand durata pana in zilele noastre, se zicea ca toate drumurile duc la Istanbul. (...)

Cand intri in Istanbul venind din Europa, in timpul vietii vizitand orase ca Bucuresti, Sofia, Budapesta s.a. simti sentimente de maretie ravasindu-ti inima la vederea capului de intrare apoi a marginilor revarsate in departari pierdute pana la celalalt capat al acestui oras impunator, in fata caruia iti pierzi orientarea, ramai uimit de curgerea neintrerupta a suvoiului uman, de despartirea in laterale, de vocile cantate intr-una, devii stingher in fata masinilor sau magazinelor ce nu cunosc stingerea, totul obligandu-te ca sa exclami cu o dezarmanta sinceritate:

- Intr-adevar, acest oras Istanbul este fara de seaman, dovedindu-se din plin ca este capitala unui imperiu! Se poate constata ca aici se incruciseaza si se termina, uimind omul, drumurile lumii. Orasul marginit de apele marii isi inalta spre cer fara a se osteni, albastrul, acel albaastru deschis adus de pe valuri ca un vesmant firesc... Albastrul cerului desprins adeseori din albastrul marii aminteste apropiata epoca de glorie a istoriei turce si tatare... Viata se dezvolta, se ingreuneaza totodata, pentru ca in aer orasul s-a scurs timp de secole, crescand, devenind maret si etern. Cei care s-au pierdut in Istanbul de acum rostesc spre identificare termenul "imperiu" chair daca s-a scurs cinci secole de o altfel de civilizatie peste cea temeinic instalata.

Statele din Europa apuseana, in special comunitatile care au propagat crestinismul, o denumesc inca Constantinopole, raspunzand termenilor nostri de cucerire sau de victorie cu cele care au un sens opus, de pierdere, de cadere in mana dusmanului lumii occidentale.

Omul care vine prima data in Istanbul este supus unei stari sufletesti de miraj fascinant: aici se simte belsugul, prosperitatea, bogatia, increderea, demnitatea, saracia si comportamentul indisciplinat, toate la o nota superioara.

Asemenea sensuri cuprindea Istanbulul pentru comunitatea tatara in genere si in mod special in satele tatare din Dobrogea..."
aurel

Imaginea 35 din 76 - 31.10.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi