Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Orgame / Argamum  - Capul Doloșman

Localitatea antica Orgame, numele grecesc, sau Argamum în epoca romană, a fost localizată la Capul Doloșman de arheologul Vasile Pârvan în 1916. Cetatea a fost atestată încă din secolul VI î.Hr., de către Hecateu din Milet. Se pare că este prima așezare umană ce a fost pomenită într-o scriere antică, dintre cele aflate pe teritoriul României actuale.

La vremea la care se estimează că grecii sosiți din Asia Mică s-au așezat în zonă, adică prin secolul VII î.Hr., acolo nu se afla malul limanului Razim, ci țărmul Mării Negre. Limanul s-a format prin blocarea parțială a golfului din Antichitate. Cetatea grecească Argamum a fost ocupată de către romani în urmă cu aproape două milenii și, în următoarele secole, s-a aflat într-un continuu proces de dezvoltare.

Ruinele fostului oraș se întind pe aproxiamtiv 100 de hectare, din care nu au fost scoase la suprafață mai mult de două.

Dupa cum ar spune legenda, la Orgame au poposit cândva, înainte de-a avea loc războiul de la Troia, Argonauții lui Iason, ce purtau cu ei Lâna de Aur sustrasă de la regele Aetes. Dacă așa se vor fi petrecut lucrurile, Argonauții (dintre care făceau parte, spune legenda, și marii eroi Orfeu, Heracle, Tezeu) nu s-au putut odihni prea mult în port, deoarece pe urmele lor veneau corăbiile înțesate cu războinci mânioși trimise de către Aetes, regele păgubit de Lâna de Aur. Dacă legenda Argonauților se întemeiază pe fapte reale și aceștia chiar au poposit la Orgame, ar însemna că așezarea de acolo e cu mult mai veche decât se estimează azi.
x

Imaginea 37 din 76 - 03.11.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi