Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Casa cu Lei

Casa cu Lei, realizată în stilul neorenaşterii italiene și cu elemente neoclasice, construită după planurile arhitectului român, Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898, a fost ridicată de armeanul din Constanţa, Dicran Emirzian pentru familia sa. Numele clădirii provine de la existenţa celor patru lei sculptaţi pe coloanele de susţinere ale imobilului.

După ce Dicran Emirzian a hotărât să își mute reședința în altă parte, Casa cu Lei a fost reședința unui magistrat împătimit de artă, chiriașul Lazăr Munteanu, nepot al colecționarului Iancu Kalinderu şi care a fost prieten cu mulţi pictori români importanţi. Acesta şi-a expus la parterul casei o impresionantă colecţie de artă.
Krikor Zambaccian povesteşte în însemnările lui cum, văzând această colecţie, s-a îndrăgostit de artă. La un moment dat, Zambaccian trece prin zonă, vede tablourile prin usa deschisa, roaga servitoarea sa fie primit pentru a arunca o privire pe operele de arta, intră, le admiră, iar acest fapt declanşează pasiunea care va îl va duce către crearea celei mai mari colecţii de artă din România.

După capitularea Constanţei şi instalarea administraţiei germane a mareşalului Mackensen, la 22 octombrie 1916, Casa cu Lei a fost rechiziţionată de trupele austro-ungare care şi-au stabilit aici sediul central al Consiliului de Administraţie Imperial pentru Provinciile de Răsărit. A fost şansa clădirii de a fi ferită de devastările obişnuite ale soldaţilor şi ofiţerilor bulgari dar şi voinţa contelui Pal Loniay, administratorul civil al Austro-Ungariei în Dobrogea, de a îşi găsi o reşedinţă somptuoasă.
După primul război mondial, Casa cu Lei a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă apoi, în Casa cu lei a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, până în 1941, când s-a mutat la Bucureşti. Imobilul a avut apoi mai mulţi chiriaşi, iar în 1950 a fost naţionalizat.

În anii '70, Casa cu Lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată într-un restaurant celebru la vremea aceea, care a funcţionat până în primii ani după Revoluţia din 1989.

Clădirea este amplasată în zona veche a Constanţei, în apropiere de Moscheea Carol I şi de Biserica Catolică, unde se află mai multe clădiri vechi, majoritatea fiind însă în stare avansată de degradare.

Un articol mai amplu despre Casa cu Lei aici:
http://www.info-sud-est.ro/casa-cu-lei-un-veac-de-discreti…/
aurel

Imaginea 41 din 76 - 07.11.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi