Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Armenii din Dobrogea

Un prim armean menționat în istoria Constanței este Artin Aslan, un inginer francez de origine armeană. Acesta făcea parte dintr-un echipaj de pe o navă franceză care transporta alimente și armament în timpul Războiului Crimeei (1853-1856). Poposind în Constanța de atunci, se îndrăgostește de Miriam, o frumoasă localnică și se hotărăște să rămână aici, angajându-se la compania engleză Danube and Black Sea Railway co. Limited. Tot pentru această companie proiectează și construiește în 1860 (an în care s-a însurat cu Miriam) Farul Genovez, pe temelia farului genovez original, din jurul anului 1300, ce călăuzea corăbiile pe o rază de 2 mile pe mare, spre micul port Constanta.

Cea mai veche mărturie atestată a prezenței armenilor în zona țărilor române o constituie un epigraf din anul 967, pe o piatră de mormânt din Cetatea Albă. Conform consemnării făcute de Grigore Goilav, textul inscripției menționează: "Această cruce este gravată la 416" (data aparține cronologiei armene introduse la 11 iulie 551, deci corespunde anului 967).

Incepând din 1500 este semnalată existența armenilor la Babadag, în Dobrogea
Grigore Goliav, în lucrarea să Biserici armene din Ţările Române (Bucureşti, 1911, pag.24-25, scrie despre armenii din Constanţa: « după tradiţie şi după pietrele găsite cu mulţi ani în urmă pe vechiul cimitir armenesc din Constanţa,unde s-a aflat şi vechiul sfânt lăcaş,colonia armeană se află în aceste locuri cam prin 1760. Când s-a desfiinţat vechea biserica, odoarele ei au fost transportate la Biserica armeană din Babadag, unde au fost mistuite din păcate de un incendiu».
După cum arată Grigore Goilav, între anii 1760-1850 viaţă coloniei armene a rămas puţin cunoscută.

De curând, Comunitatea Armenilor din România a făcut un cadou special pentru Constanța, în semn de recunoștință pentru bunele relații dintre romani si armeni. Este vorba despre un Hacikar, monument specific culturii armenești, unic prin decorațiunile sale, realizat manual, cu migală, dintr-o rocă formată din lavă solidificată. Monumentul se afla pe faleza din zona Cazinoului din Constanța
aurel

Imaginea 46 din 76 - 13.11.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi