Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Pe Stradela Vantului - Constanta (gardul de cărămidă şi ciment al imobilului din imagine, cu largi arcade şi cu motive ornamentale specifice stilului, dă dovada că apăra de vedere o proprietate moderna si elegantă candva, in anii 1930)

La capul strazii de sus, pe partea dreapta, a trait si cărturarul Marin Ionescu-Dobrogianu, cel care a iubit Dobrogea atât de mult încât a decis să-şi schimbe numele.
Marin Ionescu s-a născut la 21 noiembrie 1866, într-o familie sărmană, cu mulţi copii, din mahalaua bucureşteană Delea Veche. A învăţat primele şase clase la Liceul Basarab din Bucureşti, dar pentru un copil sărac opţiunea unei cariere militare era cea mai bună soluţie de supravieţuire. „A trebuit să părăsească şcoala şi să intre în armată ca simplu soldat, deşi capacitatea lui intelectuală îl situau printre cei mai buni elevi. Acum cunoaşte personalităţi ca: G. Dem. Teodorescu, care i-a fost şi profesor, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Mihai Eminescu, Al. Vlahuţă, I. L. Caragiale, Nicolae Grigorescu etc. Sunt anii în care găseşte cele mai adânci bucurii în studiul cronicarilor, în descifrarea inscripţiilor de pe clopote şi morminte. Tot în această perioadă bătrânul său profesor Frollo îl îndeamnă să se ocupe de «trecutul strămoşilor noştri» când îl găseşte pe brânci copiind inscripţia de pe crucea înfiptă în zidul de la palatul Bibescului“, consemnează autorii Constanţa Călinescu şi Ion Faiter în cartea „Dimensiunile unor vocaţii“.

A reuşit primul la Şcoala de subofiţeri de la Bistriţa, iar în 1890, tânărul sublocotenent este repartizat la Constanţa. Aşa ajunge în ţinutul de care îşi va lega numele, la propriu. Fascinat de ceea ce întâlneşte în proaspăta provincie românească, abia eliberată de sub stăpânire otomană după o dominaţie de sute de ani (1420-1878). Marin Ionescu începe să studieze amănunţit istoria, geografia şi economia locului, devenind ghidul lui Eugene Pittard, cunoscutul antropolog francez care a elaborat un studiu de o însemnătate capitală despre Dobrogea românească.

Pe măsură ce cunoştea ţinutul în care trăia, Marin Ionescu devine tot mai dobrogean. Astfel că hotărăşte să îşi consfinţească apartenenţa sa adăugându-şi numele Dobrogianu. Va publica 23 studii despre Dobrogea, începând din anul 1896.
admin

Imaginea 49 din 76 - 17.11.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi