Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Dobrogea, pământ apostolic

La 30 Noiembrie, Biserica Ortodoxã - ca si cea Romano Catolicã - prãznuieste pe Sf. Apostol ANDREI, "cel dintâi chemat", fratele Sf. Ap. Petru. Erau fiii lui Iona din Betsaida de pe malul lacului Ghenizaret si pescari de meserie. Sf. Andrei a devenit ucenicul Sf. Ioan Botezãtorul, apoi al Mântuitorului. Alegerea sa ca apostol este astfel istorisitã în Evanghelie: Pe când Mântuitorul umbla pe lângã Marea Galileii, a vãzut doi frati, pe Simon - care se numeste Petru - si pe Andrei fratele lui, care erau pescari si le-a zis: "Veniti dupã Mine si vã voi face pescari de oameni." Iar ei, îndatã lãsând mrejele, au mers dupã El (Mt. IV, 18-20). Împreunã cu ceilalti Apostoli, Sf. Andrei - care si-a închinat întreaga viatã slujirii Mântuitorului - a început sã propovãduiascã (Mt. X, 1-4).
    
Diverse surse istorice mentioneaza:
Sf. Andrei a fãcut si misiune printre greci si barbari, între care trebuie socotiti si scitii, adicã locuitorii geto-daco-romani din Scythia Minor sau Dacia Ponticã (Dobrogea).

Dupa unele scrieri istorice si teologice din primele veacuri crestine, reiese ca Sf. Apostol Andrei a ajuns în Dobrogea prin anii 60 d.Hr. Împreuna cu ucenicii lui, el s-a oprit în satul Cuzgun, care astazi este comuna Ion Corvin. Aici, sfîntul Andrei s-a stabilit într-o grota din inima muntelui, despre care traditia veche spune ca era un centru religios al cultului lui Zamolxis si vatra de sihastrie a pustnicilor daci. În apa celor noua izvoare aflate lînga pestera, el a botezat primi crestini de pe teritoriul României de astazi. De aceea, el este numit si Nasul poporului român sau Protectorul românilor.

Privitor la pestera (grota) Sf.Andrei (Tatiana Lembrau):
In anul 1920, Ion (Jean) Dinu, avocat, avand si studii teologice, impreuna cu preotul Constantin Lembrau din comuna Adamclisi, pornesc cu piciorul pe drumuri neumblate, in imensa padure Migilet, in cautarea celor trei izvoare in apropierea carora se stia din stramosi ca exista o pestera in care ar fi trait unul din apostolii lui Iisus. Dupa studii amanuntite, descopera Grota Sfantului Andrei.

Cu ajutorul satenilor si primarului din comuna Ion Corvin, se curata grota pana la stanca, se ridica din stanca hornul, dandu-i-se forma de turla, si se construieste o fatada pe cat de simpla, pe atat de semnificativa. In vara anului 1943, prin grija Sf. Episcopii Constanta, se face sfintirea Sfantului Locas de catre Prea Sfintia Sa Gherontie Nicolau, insotit de un sobor de preoti.

In imagine pestera Sf. Andrei

Imaginea 59 din 76 - 30.11.2017 - original
0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi