Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Un exemplu de camaraderie

Un musulman din Dobrogea a ridicat, zilele trecute, pe propriile sale spese, o cruce în memoria unui camarad creştin de al său care a murit la cotul său apărând satul contra unui atac din partea comitagiilor* bulgari. Este un admirabil gest de solidaritate şi camaraderie, făcut pe deasupra deosebirei de religie, şi este o palpabilă dovadă că departe de a se urâ unii pe alţii, cetăţenii de deosebite religiuni trăiesc în cele mai bune raporturi în Dobrogea Românească.

ROMANUL, 25 August 1929

***

* Termenul de comitagiu (pl. comitagii), în bulgară Комити, a desemnat în secolul al XIX-lea și în o bună parte a celui al XX-lea pe insurgenții bulgari care, invocând rațiuni patriotice, au fost activi în diferite acțiuni cu caracter paramilitar împotriva acelora pe care ei îi considerau dușmani ai națiunii bulgare.

După alipirea Cadrilaterului la România ( 1913 ), bande de comitagii treceau adesea frontiera în România dedându-se la acte de sabotaj, incendieri, incitare, agresiuni și atentate la adresa armatei și administrației române, cât și la adresa coloniștilor români de aici (aromâni, mocani mărgineni, români timoceni etc.), uneori comițând carnagii și alte atrocități.
aurel

Imaginea 34 din 127 (01.02.2018) - original0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi