Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
Românce din Dobrogea convertite la mahometanism.

Ziarul »Minerva« comunică două cazuri de convertire la mahometanism, întîmplate în Tulcea. Femeia Elena  Tudora din comuna Balabancea (sat în comuna Hamcearca,județul Tulcea n.m.) s'a plîns autorităţilor, că fiica ei Maria, care a lucrat la cultura de tutun a R.M.S. a fost ademenită de turcul Ionuz Mehmet Ali, care în urmă a silit-o prin ameninţări să treacă la mahometanism, devenind cadînă.Convertirea s'a făcut în modul următor : Ionuz Mehmet Ali s'a dus cu Maria Tudor la hogia din Tulcea care i-a dat o cruce, cu obligaţia s'o calce în picioare timp de 40 de zile. Pe cruce sunt săpate în relief chipurile Maicei Domnului şi a celor patru evanghelişti. In dos crucea are o scobitură, în care se toarnă ceară roşie şi prin ajutorul căreia crucea e fixată de talpa pantofului sau, a papucului ce poartă fata, care urmează să fie convertită la mahometanism.

Dupăce Maria Tudor a călcat în picioare timp de 40 de zile crucea dată de hogea din Tulcea, acesta a  recunoscut că fata a renunţat la creştinism şi a trimis'o la muftiul (judecătorul musulman) din acel oraş, care a încuviinţat căsătoria între fosta romîncă şi turcul Ionuz Mehmet A H . Căsătoria s'a celebrat în geamia din oraşul Tulcea.

In acelaş fel a procedat turcul Ahmet Ali din comuna Ortachioi cu fata Bălaşa a veteranului George Colofca. Autorităţile fiind înştiinţate de părinţii celor două fete cari trecuseră la mahometanism şi se căsătorise cu turci, au îuat măsurile următoare : Turcii Ionuz Mehmet Ali şi Ahmet Ali au fost expulzaţi ; iar muftiul a fost învitat să nu mai dea autorizări de  căsătorii între turci şi romînce, iar hogele să nu celebreze asemenea căsătorii.

TRIBUNA, 6 Maiu 1909

In imagine cimitirul turcesc din Balabancea in perioada interbelica.
aurel

Imaginea 43 din 127 (08.02.2018) - original0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi