Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
M. S. REGELE MIHAI I

A. S. R. Principele Moştenitor Mihai a fost proclamat Rege al României la 6 Septembrie 1940, în urma actului semnat de Părintele Său, M. S. Regele Carol al II-lea, act care are următorul cuprins :

ROMÂNI,

Vremuri de adâncă turburare şi îngrijorare trec peste scumpa Mea Ţara. De acum 10 ani când am luat locul de adâncă răspundere de a fi cârmaciul patriei Mele, fără preget, fără odihnă şi cu cea mai desăvârşită dragoste M'am străduit de a face tot ce conştiinţa Mea îmi poruncea pentru binele României .

Azi, zile de vitregie nespusă îndurerează Ţara, care se găseşte în faţa unor mari primejdii.
Aceste primejdii, vreau din marea Mea dragoste pentru acest pământ în care am fost născut şi crescut, să le înlătur, trecând astăzi fiului Meu, pe care ştiu cât de mult îl iubiţi, grelele sarcini ale domniei.

Făcând această jertfă pentru salvarea patriei, înalţ cea mai caldă rugăciune ca să-i fie cât mai folositoare.
Lăsând poporului Meu pe scumpul Meu fiu, rog pe toţi Românii, să-L înconjoare cu cea mai caldă şi mai desăvârşită credinţă şi dragoste, ca să poată găsi în ele reazemul de care are atâta nevoie în greaua-I răspundere ce de azi înainte apasă asupra umerilor Săi fragezi.

Ţara Mea să fie păzită de Dumnezeul Părinţilor noştri, care ,să-i hărăzească un cât mai falnic viitor.

Trăiască România.

CAROL R.

***

Anul 1940 a marcat sfârșitul României Mari, care a pierdut fără luptă, în decurs de câteva luni, Basarabia, Bucovina de nord, Herța, Transilvania de nord-est și Cadrilaterul. La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai care, o zi mai tarziu semneaza si cedarea Cadrilaterului.

In imagine regele Mihai al Romaniei  fotografiat de reporterul LIFE, John Phillips la 1 Aprilie 1946.  conducand Jeep-ul (cadou de la US Army) pe scarile palatului de la Sinaia.
aurel

Imaginea 45 din 127 (13.02.2018) - original0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi