About Dobrogea with nostalgia, love and hope ...
  • Previous image
  • Preview
  • Next image
LACUL TECHIRGHIOL

Una dintre staţiunile cu faimă ale României, Techirghiolul*,  cu lacul său miraculos şi cu o serie de instituţii ale statului la ţărmul mărei Negre ori la Techirghiol băi, dincolo de lac. Regiune bine apreciată, bogata, care întruneşte aproape tot ce natura poate da: aer,raze ultraviolete, bai sărate concentrate, băi reci de lac şi de mare, băi de nămol.

Băile de nămol de la Techirghiol pot rivaliza cu cele mai reputate din lume, atât este de eficace puterea terapeutică a limanului ce se extrage din profunziunea lacului. Tratamentul tuberculozei chirurgicale, în condiţiile oferite de aceasta localitate dă rezultate uimitoare.

Această staţiune poate rivaliza cu vestita plajă dela Berch din Franţa. Fac o buna impresie o serie de organizaţii cu caracter de asistenţa şi care aparţin de armata, poştă, Ministerul Muncii, Casei Muncii a Căilor Ferate, amicilor mării etc. In toate aceste instituţii numărul mare de suferinzi arată o activitate rodnică într'o regiune bine cuvântată de Dumnezeu. Techirghiol, este azi plaja răsfăţată a ţărei, unde îşi găseşte vindecarea atâta lume suferinda.

Dacă din punct de vedere medical, viitorul ei este asigurat, o administraţie gospodărească, şi o examinare a posibilităţilor de viaţă mai omenească, i-ar desăvârşi chemarea. Dumnezeu dă, omul să sfinţească locul.

Dr. Emil Gheorghiu, 1930

***

* In articol este  numit Techirghiol (pana la inceputul anilor 1930) ceea ce mai tarziu aveau sa devina   Eforie Nord,  Eforie Sud (Techirghiol Movila sau  Carmen Sylva sau Vasile Roaita)  si statiunea Techirghiol.

In imagine un poster de George Chirovici din 1930
Aurel

Image 51 out of 127 (14.02.2018) - original0 Comments

Required all fields marked with *
9999
Notification when new comments