About Dobrogea with nostalgia, love and hope ...
  • Previous image
  • Preview
  • Next image
ANTICHITATI DIN SCYTHIA MINOR
COLECTIA MARIA ISTRATI-CAPSA

Zeul Priapus de la Cilic, Tulcea descoperit in 1911

Altar de calcar väros, aflat lângä biserica satului, dupä cum rezultä dintr-o insemnare a d. Moisil . E inalt de 1 m., iar la profile de 0,200 rn.
Intr' o scobiturä, pe una din fetele trunchiului e sculptat in alto=relief  PRIAPUS, inalt de 0,400 m.

Dela brâu in jos divinitatea e in nud, iar in poala tunicei, cu care ii este imbräcat bustul, poarta o gramada de fructe. Are barba mare si pe cap o caciula rotunda. Cu un phallus enorm se ajutä la sprijinirea greutätii din poala. In jurul capului lui si esind chiar din crestet, se desprind douä mari ciorchine de struguri. Monumentul de fata are un caracter agrest si de gen sincretist, dupä cum indica simbolul productivitätii si al abundentei.

Dealtfel asa era conceput cultul priapic in veacul anarhiei religioase si militare, când zeul acesta- devine Priapus Pantheus, cum il si numeste o inscriptie din Dacia. Astfel se explica conceptia larga ce o capätä adorarea lui, precum si numeroasele feluri de reprezentare din aceastä vreme. Infatisari similare celei de Egg sunt si ele destul de numeroase, si mai cu seamä in centrele rurale cu o agricultura infloritoare ; caci aci trebue vazut mai intâi un Priap ca protector al fertilitätii gradinilor si ogoarelor.

Azi se cunosc putine centre romane unde a inflorit cultul acestui zeu. Faptul e datorit lipsei de monumente mari sculpturale ori de inscriptii, caci adoratorii lui se multumeau a-i aduce mici ex=voturi anepigrafice, cele mai multe inedite prin muzeele tarilor dunärene.

Altarul dela Cilic, dat fiind si modul izolat in care a fost descoperit, era probabil asezat in mijlocul unei gradini ori câmpii cultivate, cu scopul de a protegui plantatiile de orice vätämare omeneasca sau a naturii. Zeii unei regiuni sau situatii locale sunt impusi mai intai de ocupatia si nevoile materiale ale credinciosilor.
aurel

Image 67 out of 127 (10.03.2018) - original0 Comments

Required all fields marked with *
9999
Notification when new comments