About Dobrogea with nostalgia, love and hope ...
  • Previous image
  • Preview
  • Next image
Duminica

George Damian pe pagina historice.ro (care se incarca  greu si pe care se pare ca nu se mai poate comenta) face o remarca foarte interesanta:

"Romanii numeau prima zi a săptămânii Dies Solis, ziua soarelui, în primul secol d.Hr., așa a și rămas în limbile germanice. În anul 321 împăratul Constantin a decretat Dies Solis drept zi de odihnă, mai apoi a devenit ziua Domnului, Dies Domini. Și așa a apărut ”duminica” în limbile neo-latine.

Întrebarea pe care mi-o pun eu este următoarea: retragerea aureliană din Dacia s-a petrecut cu ceva vreme înainte de apariția ”duminicii” – dar de ce în limba română avem duminică, nu ”sorică” sau alte variante? Iar conceptul de ”duminică” vine la pachet cu creștinismul, situația e diferită de germanici unde creștinismul a venit mai târziu, destul de târziu cât să nu se mai amestece cu Sunday."

La care Dan Alexe (lingvist,jurnalist) emite ideea:
"Ei, bine basilica (biserica) și duminica sunt doar semne suplimentare că limba română s-a format la sud de Dunăre, unde administrația romană, apoi bizantină, a continuat neîntreruptă până la venirea slavilor."

Aceasta explicatie insa nu justifica de fel derivatele lui "Dies dominica" (Ziua Domnului) din limba franceza (Dimanche )  sau spaniola (Domingo).

***

Dar de ce sarbatorim Duminica de peste 1600 de ani?

"De câteori se scrie sau se vorbeşte despre invierea Domnului şi despre martorii ei, de regulă se trece cu vederea mărturia aceasta de cea mai mare
însemnătate: Dumineca.

Este ştiut că învierea Domnului s'a întâmplat, după cum spun Scripturile, „a treia zi" dela răstignire, adică Duminecă dimineaţa. In Noul Testament Dumineca se numeşte „ziua cea dintâi a săptămânii" (Marcu 16, 9 ; Ioan 20, 19, 26) şi „ziua Domnului" (Apoc. 1, 10), Dumineca („dies Domini"). In ziua
aceasta, întru amintirea învierii Domnului, apostolii şi urmaşii lor se adunau şi sărbau „frângerea pâinii" (Fapte 20, 7), adică taina prefacerii pâinii şi al vinului în trupul şi sângele Domnului, cu care se cuminecau. Slujba aceasta dumnezeiască se numeşte de atunci şi până astăzi: Sfânta Liturghie."

***

SABBATHUL VECHIULUI TESTAMENT este titlul unei lucrări publicate recent de diaconul Dr. T. Negoită. Autorul face istoria Sabatului delà Moise şi până la reîntoarcerea Evreilor din Babilonia.

Informaţiile d-sale şi le grupează sub următoarele titluri:

Ce este Sabbath?"
Când s'a instituit sărbătoarea zilei a şaptea?
Ziua a şaptea a fost observată până la Moise ?

Moise restabileşte ziua VII-a pe care o numeşte Sabbath şi o fixează în ziua Sâmbetei. Urmedespre sfinţenia zilei a şaptea, mai găsim înainte de Moise la vre-un popor? Cum se explică azi, sfinţenia numărului şapte ?

Teoriile moderne cu privire la Sabbath, Sabbath la origină ar fi fost sărb­toarea lunii pline. Ezechiel fondator al Sabbathului devenit sărbă­toarea zilei a VII. Sabbath a fost ziua lui Saturn ? — După o scurtă excursie în istoria biblică a Vechiului Testament autorul sprijinit şi pe literatură mai prospătă ce i-a stat la îndemână, conclude că Sabbathul ebraic nu este o instituţie importată din Babilonia, cum greşit cred unii, nici nu a fost Sabbathul ebraic sărbătoarea lunii pline, sau la origină ziua lui Saturn.

Sărbătoarea zilei a VII-a a fost sfinţită de Dumnezeu chiar delà facerea lumii, fără a o numi însă Sabbath. Sabbathul însă, ca sărbătoare naţională pentru Ebrei, a fost instituită de Moise. „Pentru creştini Sabbathul n'are valoarea pe care a avut-o la Ebrei şi-o are încă la Iudei.

Creştinii au păstrat sfinţenia zilei a VII-a, binecuvântată de Dumnezeu delà începutul lumii, dar precum  Moise a fixat-o în ziua ieşirii Evreilor din Egipet, apostolii Domnului au aşezat-o în ziua învierii lui Hristos. învierea lui Hristos a avut loc a doua zi după Sabbathul Iudeilor, care de aici nu s'a mai numit Sabbath, ci Duminecă sau ziua Domnului (Dies Domini)".

Revista Teologica , 1936

In imagine mozaic din complexul monahal de la Techirghiol.
aurel

Image 68 out of 127 (10.03.2018) - original0 Comments

Required all fields marked with *
9999
Notification when new comments