Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
CU SELIM LA BRASOV...
INSEMNARE

Mergând pe-o stradä strimtä, märginitä de-o parte si de-alta de clädiri nalte, mä intilnesc cu Selim, vechiul meu prieten din Dobrogea. Ne salutäm si ne aratam fiecare surprinderea si bucuria de-a ne fi intâlnit, unde nici nu gândeam . In Brasov !
- Ai venit de mult, cu cine esti ? L-intreb eu, väzând lângä el o fetitä.
- De 2-3 zile, sunt cu familia !
M'am mirat cä oameni asa de departe si de-acei cari iubesc stepa pân'acolo, ca uräsc clädirile si plantatiile, sa vie la Brasov ...
Selim par'ca m'a inteles si a dat sä explice :
- Fetita a fost putin bolnavä, doctorul a zis schimb de aer, munte .Altfel, mai bine la noi!
Si Selim privi imprejur sufocat.
Fetita îl trase pe Selim de pulpana hainei si spuse in limba lor ca-i este sete arätând la niste sticle de limonadä de la o boltä dintr'un colt : Surub !"
- Hai la boltä, bem câte-o limonadä ! zic lui Selim.
Ne asezaräm la o mäsutä afarä, la umbrä, comandai bäuturile siropoase, ca sä fie pe placul micei Äziz si continuar-am vorba de una-de alta.
- Altä lume aici! Zise de-odatä Selim, urmând parca firul gândurilor ce-l preocupau .
- Adevärat alta, ästia sunt oameni deprinsi cu ziduri si päduri. Lor räceala zidurilor nu le face räu, lipsa de orizont nu-i inäbusä ; nici zidurile, nici pädurea nu le miroase a mucegaiu
- Da, la asta gândeam. Aici n'are unde sä alerge un cal, n'are unde sä batä vântul !
Dupä ce sorbiräm din paharele de limonadä, fetita lui Selim, privind in lungul sträzei, tresäri si, trägându-l pe tatäl sau de hainä, îl intrebä incet, par'ca ingrozitä, arätându-i : "Omul acela este mort sau e viu ?"
Ma uitai si eu si rämäsei oarecurn surprins de cruzirnea spectacolului, pânä sä-mi dau seama ce väd : in fata unei biserici, ridicatä o cruce enormä, neagrä, de fier, pe care un Isus de proportii supraumane, sculptat din lemn, cam grosier si zugrävit destul de strident, sta in soare, impresionant prin atitudinea lui si mai cu searnä ingrozitor prin ranile, scoase in evidentä de sculptor si zugrav, din coastä, palme, picioare, din care pärea cä sangele galgaie iszvor . .
- Nu e viu, nici mort, nu e om ...Taci din gurä ! Sopti Selim fetitei silindu-se s'o faca sa-si schimbe preocuparea. Poate se temea sä nu-mi atingä vr'o susceptibilitate. In cele din urmä, ca si cum ar relua firul vorbei intrerupte, mä intrebä :
- Oamenii acestia, cari pun asa cruci pe afarä, sunt crestini? La noi, stii bine, nu se vad asemenea lucruri nici chiar in bisericile voastre. Am intrat si eu, când ne pofteati la särbätori nationale si asa lucruri ingrozitoare n'am väzut .
- Ingrozitoare? Bine ai zis ! La voi în geamii nu se ingädue nici picturä, nici sculpturä de vr'un fel de vietäti, ci numai de figuri geometrice. La noi nu se ingádue decat picturä, si in colori mai stinse, de chipuri omenesti . ofilite, prinse in atitudini serioase si de animale simbolice. Dar la catolici e îngduit si pictura si sculpfura, iar artistii au mai multä libertate.

- Libertate ! Stiu si eu ce este, am fost consilier judetean.
Dar mie mi se pare altceva si sä vezi : la noi in sat, când eram copil, a fost omorâtä o femee tanara de bärbat si neamurile lui. Corpul ei era tot o ranä. O babä, mama moartei, a ridicat corpul ei in cärutä, l-a desgolit ca sä se vadä ränile si l-a purtat in tot satul, arätându-l tuturor, bocindu-se si blestämând pe cine n'o va räzbuna... Si am väzut cu ochii mei, au pus oameni cuminti, toti mâna pe pusti, pe pistoale, pe iatagane, topoare, furci de fier si-au alergat la casa omorului si panà seara i-au prins si omorat pe toti vinovatii, i-au bägat in casä, au dus pae si au dat foc ! La cercetare nimeni n'a deschis gura.

Autoritätile n'au putut scoate nimic, ori simtind cum au stat lucrurile, n'au stäruit. Dar unii a doua zi, peste-o säptamanä, o lunä, regretau ce-au
fäcut. Vezi, baba aceea era o fire aprinsä, crudä, pe ea n'a mânat-o dragostea de copila ei, ci ura asupra ginerelui si neamurilor ucigase.

- Adica vrei sä zici, ca  nu din credintä e ridicatä crucea cu . .. statuea crucificata, nu din dragostea cätre Isus . . .
- Nu! Nu din credintä, ci din urä, contra necredinciosilor, contra noasträ : tatari, turci ... Stiu eu ce spun !
- Selime, necredinciosule, nu-ti mai face si tu sange räu. Gäsesc si eu ingrozitoare aceastä exhibitie. Cred ca si tine, cä baba voasträ, daca-si iubea fiica, ar fi plans la capul ei, omeneste,- n'ar fi purtat cadavrul ei gol, ca sä-i arate ränile, n'ar fi bocit dupä räzbunare . ..

Dar ce intentie sä fi avut artistul, ori acel care-a comandat crucea si statuea, ori care a stäruit sä le inalte in fata bisericei ? Ce motiv pentru lumea dimprejur, sä ingädue asemenea lucru ? Ma rog, monumentele spun ceva. Prin ele vorbesc cu sufletul cei ce le fac, ori le cer, ori le stimeazä. Ce ne spune acesta ? Un chip de om cu corpul torturat in mod negräit de sângeros, ca privindu-l, carnea ni se cutremurá si ochii ni se intorc de la el. Groazä, repulsiune !

Dar se cade ca un monument religios sä vorbeascä asa de aspru ? Ce fel de oameni vor fi crezut ei cä trec pe aici, sä-l vadä ... si totusi sä-si invingä repulsiunea si sä se inchine ?

Aruncasem aceste intrebäri si, pe cand voiam sä räspund cu concluziile mele, stäpanul boltei, care foarte serviabil se invartea im-prejurul nostru, fluturand cu servetul dupa mustele stranse pe langä paharele de limonadä, se amestecä in vorbä :
- No, domnilor dragi, ce atata främantare ! Socoteala e curatä : biserica a fost a breslasilor : fierari, tamplari, zugravi, - si, de bunä seamä, la o zi mare a lor s'o fägäduit ei sa ridice o cruce nantä.
Fiecare breaslä o dat pe cel mai harnic maistor, ca sä arate ce poate: un fierar o bätut crucea, cuele si cununa ; un tamplar o cioplit si struguit lemnul trupului ; iar un zugrav a tras vopseaua cärnei si sangelui ; fiecare din plin, ca maistor cinstit, - cä cine-o vedea, sä se opreascä si sä zicä : No, strasnic lucrara !
- Brasoveni ! Exclamai eu.
- Ori-cum, altä lume ! Incheie Selim.

D. Stoicescu, 1930

In imagine taran turc din Constanta (Horst Grund 1941)
aurel

Imaginea 69 din 127 (10.03.2018) - original0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi