Despre Dobrogea cu nostalgie, dragoste şi speranţă ...
  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
INSULA OVIDIU.

Duna se intinde intre mare si lacul Siut-Ghiol. Din dreptul bailor se vede in lac insula Ovidiu. Se zice ca poetul surghiunit si trist, gasea adesea liniste si impacare sufletului, privind din insula minunea dimprejur. Apele lacului sunt clare si cuminti. Ne-am suit intr-o barca și am spus sa ne duca la insula.

Unda era calda si din mers clabuceam apa cu mainele. Prin limpedele apei se vedea prundisul de la fund. La rastimpuri sagetau pe delaturi pesti de toate marimele. Mrenele iuti si jucause, se asvarliau la suprafata apei si straluceau in bataia soarelui, ca niste platose sucite in raze. Luntrea noastra taia apa ușor și-n cumintenia care amutise cuprinsul, s'auzia numai lopaitul lopetilor.
Plaja ramasese departe si cu cat intram in umbra rachitilor mari, crescute pe insula, cu atit se racoria Si cuprinsul.
Stufarișul fasie matasos si ascutit de atingerea luntrii, care-și face loc ca sa seapropie bine de mal. Vegetatiunea din insula este imbelsugata  și inneaca mirosul cu prisosul de seva și abundenta.
Am sArit cu totii pe mal Si ne-am strecurat cate unul pe o potecuta batuta de pescari.

In mijlocul insulei, am dat peste niste gradinari care lucrau la razoare. Ici colea Cate un buștean trantit la pamint, parea impletit aproape in buruienile agatatoare, incalcite și grase.

Un bloc de granit rotunjit, abea se mai contureaza din mucegaiul ingramadit pe el de vreme. Pe o lature a pietrei se mai cunosc chiar urmele unor slove latinești.  Se zice ca insula aceasta se va lua in curand sub ingrijirea publica și se va transforma intr-un parc și loc de escursiune ca o intregire a frumusetei de la Marnaia. Nicairi in lume nu e un colt așa de potrivit, unde natura sa fi intrunit mai multa
podoaba.

Ramane acum ca omul sa complecteze aceasta opera rara. Inceputul s'a facut cu mult noroc, caci baile au toata gratia si surprinderea imprejurimilor. Va fi o lupta de Intrecere. Ocarmuitorii Si artistii care vor duce lucrarile innainte, vor fi pusi un moment la incercare, caci natura a intrecut aici orice Inchipuire, cu forta ei de creatiune.

In adevar, locul acesta era poate singura rasplata, pentru instrainatul Ovidiu, care sa-lfaca sa -Si uite plansul. Natura, a carei metamorfoza misterioasa a cantat'o poetul cu atata pompa, i-a ramas singura credincioasa, din toti pe cari-i preamarise in versuri elegantul poet al Romei. Natura s'a impodobit aici ca de sarbatoare, pentru ca sä primiasca pe surghiunitul cel stralucit, pe cantaretul genial al ei.

Si noi vedeam cu ochii mintii pe Ovidiu, cum parasia in diminetele de toamna metropola Tomis si strangandu-si toga la gat, se strecura posomorat si  invins printre negustorii greci galagiosi si de acolo se indrepta spre insula lui favorita. In drumul serpuit si in paragina, intalnea Schiti barbosi si murdari, trecea pe langa locuinte varate in pamant si din pragul acestor vizunii il petreceau din ochi uimite trogloditele plodicioase si nespalate.

Ajuns in insula, Ovidiu, isi strangea mai bine toga la gat si asezandu-se obosit pe piatra lui, cerceta indelung cu ochii orizontul marei, in asteptarea unei corabii care sa-i aduca iertarea lui August. Tarziu, descurajat, isi lua tableta lui si scria o "Trista" pentru cei ramasi in Roma. Ne-am intors cu luntrea grabiti, ducand in suflet senzatia omului parasit si instrainat.

Ioan Adam, 1907
aurel

Imaginea 83 din 127 (05.04.2018) - original0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi