About Dobrogea with nostalgia, love and hope ...
  • Previous image
  • Preview
  • Next image
INVOIALA

Astäzi, de bunä voie, a noastra si a pärintilor nostri, o logodim, pe sora noasträ Aneta a lui Christos Epitropos cu domnul Constantin Teodorescu, ca sä o ia de nevastä ; si ne indatoram sä-i däm zestre 100 lire turcesti, bani ce-i voiu pläti chiar din capitalul meu ; si iarasi ne mai indatoräm sä-i däm ca zestre jumátate de casä si jumätate de prävälie pe care le avem in Zagori:Laista sau Ianina ; si iaräsi ne mai indatoräm sä-i däm patru bucati de vie, una in Manole, una in Poiang, una in Frango si una in Palihori si locurile din piata ; toate cele ce sant scrise mai sus, ne indatoräm cu familia noasträ sä le däm surorii noastre drept zestre si cumnatului Constantin, ca de azi inainte sä fie sot bun si sä le stäpaneasea dupä buna lui voie, färä sä fie stingherit de nimeni din ai nostri ; acestea sunt ale lui, date ca zestre de bunä voie, a noasträ si a pärintilor nostri.

Dumitru El. Epitropu
N: Maniati
Tanasi Petridi
N. Christodorescu
N. K. Tzinacu
Martori

1877 Decembrie 7
Am intärit
(L. S.)
C. Teodorescu (ss)

Notä. -- Redäm in original si in traducere documentul de mai sus, cu data de 7 Dec. 1877, in credinta cä el va fi util cercetätorilor trecutului acestei provincii. El este scris pe coalä timbratà cu "timbru fixu" de 1 leu, tipärit in coltul din stanga, sus, sub care, la 2 cm. dedesubt, vine timbrul sec, rotund, cu marca Romäniei si cu indicatia imprejur : Romania Leu 01. Timbru. Leu 01". Documentul ne-a fost predat nouä de d-l Titus Cergäu, institutor in Constanta si a fost transcris si tradus de d-l Dr. V. Grecu, Profesor de Bizantinologie la Universitatea din Cernäuti. Amandurora le aducem aici cele mai frumoase multumiri. Invoiala, despre care trateazä documentul, cade in timpul räzboiului cu Turcii dela 1877 si inainte de ocuparea Dobrogei de cätre Romania, care incepe la 14 Noembrie 1878.

Acest document, oricat de neinsemnat ar pärea el, isi are semnificatia sa. Ne abtinem dela orice comentar, läsandu-l in seama cercetätorilor cari-l vor folosi.
aurel

Image 113 out of 127 (13.05.2018) - original0 Comments

Required all fields marked with *
9999
Notification when new comments