Histria

publicat de aurel la 01.08.2002

Image "drumuri-dobrogene:istr00.jpg"Pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsule Istria, s-a ridicat in urma cu peste doua mii sase sute de ani vestitul oras Histria, intemeiat de navigatorii si negustorii greci, care s-au asezat in ospitalierul golf de odinioara, cu scopul de a face comert cu bastinasii geto-daci. Uleiul de masline, vinurile, obiectele de podoaba grecesti erau schimbate pe grânele, mierea, ceara de albine, pieile de vita, pestele sarat, faclele din rasina pinilor ce existau odata pe aici, oferite de triburile locale.

Histria (Istria in limba greaca - denumire luata de la fluviul Istros = Dunarea) prospera si se dezvolta timp de opt secole. Asezarea, inconjurata de un puternic zid de aparare, era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 km; strazile erau pavate cu piatra, iar institutiile de educatie fizica (gymnasion) si cele cultural-artistice (museion) cunosteau forfota obisnuita locurilor de acest fel. Intre secolele I si al III-lea (era noastra) se instaureaza puterea romana pe meleagurile Dobrogei de azi. In aceasta perioada, in oras se construiesc temple inchinate zeitatilor romane, terme (bai publice), cartiere ale cetatenilor bogati cu case frumoase. Dar golful Halmyris, unde era asezat orasul a inceput sa se impotmoleasca, nisipul inchizând iesirea la Marea Neagra. Dupa cumplita invazie a avarilor,  care distrug aproape in intregime cetatea, uitarea ii ingroapa si numele si locul.
Histria, cea mai veche asezare urbana din tara, a fost rescoasa la lumina incepând din 1914, de sapaturile marelui istoric si arheolog Vasile Pârvan.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr01.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr02.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr03.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr04.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr05.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr06.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr07.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr08.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr09.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr10.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr11.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr12.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr14.jpg

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/istr15.jpg

0 Comments

Required all fields marked with *
9999
Notification when new comments