Propuneri de excursii, locuri interesante de văzut în Dobrogea.
Oricine îşi poate aduce contribuția la această rubrică cu o imagine / text introducându-le aici: input-dobrogea-utilizatorilor

  • Imaginea anterioară
  • Prezentare generală
  • Urmatoarea imagine
În satul Istria de lângă cetate Histria, de partea cealaltă a drumului, se află singura bisericuţă îngropată din România. Ridicată pe vremea Imperiului Otoman, de sub a cărui stăpânire Dobrogea a scăpat după sute de ani, abia în urma Războiului de Independenţă din 1877, bisericuţa albă fără turlă şi sprijinită de contraforţi este unicul lăcaş de cult în care credincioşii coboară câteva trepte în loc să urce. A fost construită astfel pentru că localnicii creştini au vrut o biserică frumoasă, care să nu stârnească, însă, mânia căpeteniilor otomane. Era ordin de la sultan ca nicio biserică a creştinilor să nu fie mai înaltă decât geamiile.

Aşa că oamenii locului au găsit soluţia de a-şi face cea mai înaltă biserică din ţinut, măsurată de la adâncimea de 1 metru sub nivelul solului. Ei au adus piatră antică din cetatea Histria, apelând la un artificiu de construcţie care face din bisericuţa îngropată o catedrală în miniatură cu o sonorizare impresionantă. În zidurile sale au fost aşezate 52 ulcioare care să dea rezonanţă cântărilor bisericeşti. Stâlpii bisericii se sprijină pe coloane antice, iar capitelurile ionice sunt încă vizibile. Zidurile bisericii sunt sprijinite pe exterior de contraforţi masivi din lemn. Clopotniţa este separată de biserică, străjuind intrarea în curtea lăcaşului de cult, unde îşi dorm somnul de veci eroi din cele două Războaie Mondiale.  Biserica de la Istria este inclusă pe lista Monumentelor de patrimoniu din ţara noastră.
Aurel

Imaginea 5 din 8 (12.07.2017) - original


0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi