Dobrogea

publicat de aurel la 01.08.2001

Marele paradox din viaţa acestui pământ şi marea lui suferinţă veneau din faptul că, fiind înconjurat de atâtea ape, era atât de mult pradă secetei şi setei. La apus şi la nord curgea Dunarea, la răsărit sunt atatea lacuri şi apoi întinderea mării, dar ce folos? Aici, Dumnezeu a mers prea departe cu despărţirea uscatului de ape. Pământul stă într-un loc, apele în altul, fără altă întenţie de a lua contact cu ţărmurile decât sub forma mângâietoare a valurilor. Destul pentru reverie, dar prea puţin pentru viaţa plantelor şi animalelor.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/071.jpg

Ani la rând, eu am peregrinat printre ruinele cetaţilor greceşti de pe malul românesc al mării, cuprins de nostalgia armoniei pe care o lăsau să se întrevadă. Tăcut şi melancolic, am rătăcit printre zidurile Istriei, căutand sa-mi închipui ardoarea cu care Vasile Pârvan va fi scos la lumina zilei, de sub enormul morman de pământ cutreierat de ciobani cu turmele lor, toate acele coloane şi capiteluri de marmură.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/073.jpg

În atatea rânduri mi le-am închipuit, albe şi drepte, în fata albastrei nemărginiri a mării, si, contemplandu-le ruină, nu m-am putut opri să nu mă întristez de declinul şi căderea în pulbere a civilizaţiilor. Dar tot acolo, în faţa albastrei nemarginiri a mării, am visat - stăruitor şi statornic - alte civilizaţii viitoare.
Și deodată, m-am pomenit în incinta unor foarte uriaşe cetăţi. Nu au, ca acelea greceşti, coloane de marmura, dar datorită armoniei lor - surprinzatoare, prevestitoare - Dobrogea devine încă o dată un pămant al meditaţiei şi nostalgiei.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/070.jpg

De atatea ori, un gest pastrat în marmură, m-a îndemnat să reînviu viaţa vechilor cetăţi, cu filozofii şi dansatoarele lor, cu marile serbări dionisiace, cu amfiteatrele în care erau aplaudaţi Eschil şi Aristofan. Acela a fost un moment de triumf al raţiunii şi al frumuseţii, în spaţiul egeean şi în alte cateva puncte pe care le puteau atinge corăbiile greceşti, în timp ce mari părţi din lume mai scoteau strigatele barbariei.

Am iubit mult vechile drumuri de calcar ale Dobrogei, orbitoare în lumina soarelui, pline de vraja sub razele lunii. Am mers şi am mers pe ele, pana ce Carul Mare se dădea peste cap, pana ce răsărea sau apunea luna, am mers şi am mers pe ele printre lanuri de grau şi de ovăz, pană ce le acoperea roua şi păreau de argint. Am mers şi am mers pe ele, pană ce totul - întreg universul - părea un vis.

Nimic din ceea ce în ultimi ani a devenit frumos în Dobrogea nu este atat de frumos ca lanurile ei de grâu. În partea de stepă, unde satele sânt rare şi nu creşte nici un copac, pământul este liber de la un orizont la altul, liber în mod absolut. Acolo, sub cerul imens, esti copleşit de întensitatea ogoarelor.

Purtându-mi privirile peste uriasa lor întindere, învaluit în mireasma şi stăruitorul foşnet vegetal, am fost cuprins, mai mult decât pe ţămul mării, de sentimentul nemărginirii. Ogoarele acestea vaste, înfinite, eu le-am numit - cu tandreţea din care se nasc mangaierile - Mările înterioare ale Dobrogei.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/072.jpg

Si Bărăganul este o imensă întindere de pămănt, cu rara ei forţă şi poezie. Dar acolo frumuseţea vine dintr-o uriaşă monotonie. Pe cată vreme în Dobrogea e altceva. între Dunare şi Mare, vaste planuri orizontale, uşor diferenţiate unele de altele, iţi îngăduie sa le cuprinzi cu privirea şi să-ţi dai mai bine seama de dimensiunile lor. Parcă ai aluneca pe o mare de pe care pot fi vazute alte patru, cinci mări.

Aşa sunt mările înterioare ale Dobrogei, reflectand cu întinderile lor, asemeni unor oglinzi cu unghiul diferit, o imagine multiplă a lumii şi a vastităţii ei.

În atâtea rânduri, fară nici o parere de rău, am părăsit ţărmurile mării spre a mă pierede în ogoarele peste care soarele aluneca spre apus. Din primavară  pană în toamnă, mările interioare ale Dobrogei se leagană uşor în bătaia vântului, vrajindu-te cu foşnetul lor.

Geo Bogza

0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi