Gura Portitei

publicat de aurel la 01.08.2003

Imaginea "drumuri-dobrogene:map.jpg"Auzisem deseori despre Gura Portitei in ultimul timp. Nu-mi puteam insa imagina nimic concret despre aceast loc, atat de putin accesibil, cel putin aparent.
Excursia intr-acolo o planuisem de mult, insa fara nici o informatioe concreta, numai cu o harta aproximativa si intreband pe drum localnicii, despre cea mai buna alternativa de a ajunge acolo.
In spiritul excursiilor anterioare, am incercat insa sa descoperim locurile si oamenii, ca scop si nu urmarind scopul in sine.
Drumul parcurs duce prin Constanta, Navodari, Corbu, Sacele, Ceamurlia de Jos si Jurilovca, mai departe strabatand lacul cu vaporasul sau salupa, in total cam 100 km./kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port01.jpg
Sacele, un sat linistit, fara nici o oportunitate gastronomica visibila, parca toropit de arsita diminetii.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port02.jpg
Satul Istria cu "Magazinul Central"

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port03.jpg
Pe partea opusa a strazii, restaurantul Rustic, intr-adevar o surpriza in aceste locuri cam departate tumultul societatii de consum.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port04.jpg
Proprietarii, gazde foarte binevoitoare, ne conduc prin tot localul pana in pivnitele cele mai intortocheate. La o bere si la o cafea, aflam despre straduintele gazdelor de a creea acest local intr-o atmosfera rustica/traditionala si inacceptanta consatenilor care, argumenteaza ca roti de caruta, felinare, si alte obiecte traditionale din lemn (obiecte de decor ale localului), au si pe acasa, preferand pentru o bautura, localul de vis a vis, cu mese si scaune din plastic ieftin in atmosfera de cantina muncitoreasca, dar dupa gustul lor, mai modern.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port05.jpg
Satul Baia, curatel dar neimbietor, fara o atmosfera aparte

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port06.jpg
Dealurile dinspre Ceamurlia de Sus.
Aici am parasit din nou soseaua nationala 22, indreptandu-ne spre Ceamurlia de Jos. Ne incanta intimitatea peisajului si linistea pe care o transmit campiile dobrogene si a soselelor, rar strabatute de cate un vehicol.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port07.jpg
Ceamurlia de Jos, satuc uitat de lume si de timp, cam prafuit si cam innapoiat.
O casa de vanzare,  curent electric, fantana in ograda, gradina de 1000 mp si toaleta in fundul curtii, pentru 1200 Euro.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port08.jpg
Tot aici, parasind strada asfaltata care traverseaza satul, strabatem ulite printre case fara tipenie de om, printre gradini adormite, pline de o vegetatie abundenta si cam salbatica. In fundal biserica satului, foarte impunatoare si in contrast cu toate cladirile cam paraginite.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port09.jpg
Satul Visina, in centru la fantana, la spalatul covoarelor.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port10.jpg
In sfarsit Jurilovca, comuna cu accente de oras, ... biserica ortodoxa rusa, inscriptiile sunt toate in litere chirilice.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port11.jpg
Unul din restaurantele din jurul portului.Contraste vizibile intre vechi si nou, beton si fier forjat, langa zid si casa de pamant galben,.. Asteptam aici ora de plecare a vaporasului, facand si aprovizionarea cu bere pentru drum.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port12.jpg
La intrarea in "port" lasam masina la parcare, peste tot jandarmi si uniformati, nu stim exact cine lucreaza si cine numai pierde timpul, suntem insa cercetati din priviri. La birourile societatii "Piscicola Jurilovca" luam cate un bilet de vaporas, pretul  175.000 drumul durand aproape o ora. Ca alternativa ar fi fost si o salupa rapida, plecand la cerere, drumul durand numai 10 min. la pretul de 1,5 mil. ... o alta alternativa ar fi fost alti privatieri cu vaporase si salupe, pe partea cealalata a portului, insa fara ore fixe de plecare si intoarcere. Plecarea in general de la ora 10:00 din doua in doua ore,..ultimul vaporas inapoi urma sa plece la ora 20:00, insa nu intotdeauna garantat.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port13.jpg
In sfarsit pe lac, drmul lung, dar deloc plictisitor, la cateva beri reci, urmaream cum se pierde tarmul in spatele nostru, jocul valurilor cu prova ambarcatiunii, si nu un ultimul rand, incercand sa ne dam seama de dorintele si asteptarile celorlalti calatori, o mana de turisti tineri, perechi care cautau vacanta la Gura Portitei.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port14.jpg
Portul de la Gura Portitei.
Toata zona este concesionata unei singure societati - S.C. Piscicola Jurilovca. Gura Portitei era in trecut un loc salbatic, locuit de lipoveni, si atestat documentar pe harti inca din 1710. Satul de vacanta Eden este primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria trei stele si dotat cu 160 de locuri de cazare. Deci locul nu este neaparat o boema in mijlocul naturii, dar plin de o cochetarie a departarii si foarte autentic.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port15.jpg
Totul este foarte curat/ingrijit si ... altfel. Complex-ul e format din 80 casute de lemn, 4 vile 1 resaturant, 1 pizzerie si 2-3 terase, toate proaspat construite/renovate. Toate pe o fasie de nisip de cateva sute de metri in locul unde la un moment dat Lacul Golovita comunica cu Marea Neagra.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port16.jpg
Portita nu este  o destinatie ieftina dar, nici neaparat scumpa avand in vedere locatia, preturile fiind undeva sub nivelul celor de pe litoral dar nu mult sub: 450.000/casuta/2 locuri, 1.3 Mil camera dubla vila de ***, 40.000 ciorba, 100.000 preparate din peste.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port17.jpg
Exista  si o zona de campare, in stanga si dreapta constructiilor, nu este un camping propriu-zis - oricine isi poate ancora cortul pe malul marii - insa in interiorul celor 2 diguri exista grupuri sanitare de o curatenie exemplara, cu apa calda si hartie igienica la care accesul este gratuit.
Toate aceste facilitati si servicii, la preturi destul de moderate arata ca S.C. Piscicola Jurilovca  practica unul din rarele cazuri pozitive de monopol. La intrebarile noastre despre proprietarii societatii, toti angajatii s-au ferit strasnic de un raspuns, zambind mai mult sau mai putin enigmatic.
Se pare ca apropiati sau rude ale familiei "conducatoare" din Romania, au aici haturile in mana.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port18.jpg
Dupa zona de corturi razlete, urmeaza plaji nesfarsite. La stanga, in Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, spre Sf. Gheorghe, la dreapta, dupa un mic canal dintre mare si lac, spre Navodari. Peisajul este absolut incantator, pare foarte salbatic si putin marcat de mana omului.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port19.jpg
Pe inserare, la o terasa de langa ponton asteptam vaporasul de intoarcere.

/kategorien/drumuri-dobrogene/dateien/port20.jpg
Fiind singurii calatori, se pare ca vaporasul nu se va  mai intaorce cu noi. Platim un adaos de cate 50.000 la biletele deja cumaparate de cate 175.000 (totul in ordine si cu chitante de incasare) si  putem face calea intoarsa cu o salupa rapida in numai 10 minute.
In concluzie, Gura Portitei este un loc de recomandat pentru cei care cauta linistea, natura maritima pura, dar si confortul civilizatiei moderne, fara insa si stressul ei, cel putin deocamdata.

0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi