techirghiol » a fost o dată

O scurtă ilustrare în timp a aşezării Techirghiol


Imaginea "techirghiol:old26.jpg"• Viata oamenilor pe aceste meleaguri şi mai ales continuitatea ei, se lasă reconstituită prin puţinele dar constantele mărturii arheologice descoperite mai mult sau mai puţin intamplător.
Istoria acestor mărturii ajunge până în neolitic, aşezarea Techirghiolului fiind inclusa în faza a doua a culturii Hamangia-Cernavodă.
Încă din 1924 cercetări arheologice sistematice efectuate de Vasile Pârvan, au încercat sa stabilească trecutul acestor regiuni.

Imaginea "techirghiol:old29.jpg"• Dobrogea, prin apartenenţa ei timpurie la imperiul roman, cu mult înainte de cucerirea Daciei de către Traian şi mult dupa retragerea romanilor, reprezintă un leagăn deosebit de formare al poporului român.
Romanii cunoşteau pe vremea aceea calitaţile terapeutice ale namolului. Aşezarea Techirghiol aflându-se la marginea drumului imperial care ducea de la Tomis (Constanţa) la Callatis (Mangalia) era oricum o ţinta usor de atins. Monezile gasite la Techirghiol din această perioadă atestă prezenţa romană şi schimburile cu populaţia autohtona.

Imaginea "techirghiol:old25.jpg"• în anul 1388 Dobrogea s-a unit pentru prima dată cu Tara Românească sub domnia lui Mircea cel Bătrân.
Imaginea "techirghiol:old37.jpg"• La jumatatea secolului următor, Dobrogea intră sub ocupaţie otomană.
O primă menţiune documentară a aşezării Techirghiol dateaza din 1560, cand Tekfür-köy este numit, în firmane ale sultanului Suleyman Magnificul către domnitorul Moldovei.
De acum înainte vom întâlni numele aşezării sub Tekfür-köy sau Tekfür-golü (Tekfür - vărgat, iar köy/golü - lac pe turceşte, lacul apărând deseori sub influenta vântului şi a sării vărgat)

Imaginea "techirghiol:old42.jpg"• Primele informaţii scrise legate de efectele terapeutice ale lacului şi nămolului sau, datează din 1854. Comandantul otoman Said Paşa poposeşte în tabăra militară de la Techirghiol unde face mai multe băi cu nămol, după sfaturile băştinaşilor. Surprins remarcă efecte miraculoase în ceea ce priveşte braţul lui bolnav.

• La 1 decembrie 1878 trupele române  intră în Dobrogea, ceea ce reprezintă şi factic, alipirea provinciei cu ţara.

Imaginea "techirghiol:old24.jpg"• Unul dintre noii "locuitori" ai Techirghiolului, după reformele de împroprietărire a fost şi Mihail Kogalniceanu, care cumpară pământ şi imobile în jurul lacului şi care a şi construit o fântană publică în localitate, iar la Tuzla a ridicat capela ortodoxă.    Imaginea "techirghiol:old27.jpg"• Printre proeminenţii locuitori ai Techirghiolului se numară şi Mircea Eliade, ai carui părinţi deţineau din 1906, o casă de vacanţă în Techirghiol - Vila Claudia.  
Imaginea "techirghiol:old28.jpg"•  Un alt proeminent şi binefăcător care s-a angajat mult în Techirghiol, a fost marele artist Constantin Tănase care, se angajează în construcţia unui Sanatoriu pentru artişti (Vila Scena), contribuie financial la clădirea Căminului Cultural şi la construcţia bisericii Sf. Ilie.Imaginea "techirghiol:jean_constantin.jpg"•  Actorul Jean Constantin s-a născut (1928) la Techirghiol într-o familie (Jean) de mici negustori.
•  în anii '20  erau oaspeţi permanenţi vara, Cezar Petrescu, Tudor Arghezi cu familiile. Ionel Teodoreanu a scris parte din romanele sale la Techirghiol, unde de asemenea, era vara cu familia.


Imaginea "techirghiol:old30.jpg"•  1891 - primul hotel şi stabiliment de băi reci în Techirghiol. Hagi Pandele a fost unul dintre primii proprietari de terenuri la Techirghiol. Om întreprinzător, a amenajat în vara anului 1891 un grajd vechi al proprietăţii sale cârpit cu pământ şi împărţit în odăi.
Imaginea "techirghiol:old33.jpg"• în 1894 Ministerul Agriculturii şi Domeniilor vinde Societaţii de binefacere Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti 100 ha la marginea lacului. Aceasta reprezintă şi primul pas în constiuirea staţiunii balneare din preajma lacului. Se pun bazele a ceea ce mai târziu va deveni Techirghiol-Eforie şi apoi localitatea de astăzi Eforie NordImaginea "techirghiol:old04.jpg"•  Drumul de la Constanţa la Techirghiol se făcea într-o oră şi jumătate  cu tramcarul sau cu trăsura. Aici popasul/hanul de la Agigea, renumit pentru apa sa rece şi restaurantul destul de bine dotat al fraţilor Teodorescu.    

Imaginea "techirghiol:old01.jpg"•  După razboiul de independenţă, unul dintre cei care cumpără pămanturi la Techirghiol este şi Ion Movilă.Acesta depune eforturi copleşitoare pentru a crea o staţiune balneară în partea de sud a lacului. Ceea ce-i şi reuşeşte, şi care iniţial se va numi Techirghiol-Movilă, apoi Carmen Sylva iar mai târziu Eforie Sud.


Imaginea "techirghiol:old23.jpg"• Hotelul Movilă

Imaginea "techirghiol:old38.jpg"•  La cumpana secolelor, la Techirghiol începe "goana după aur". O mulţime de "întreprinzatori", îsi dau seama că, cu puţine investiţii şi improvizaţii, îsi pot numi construcţiile cu "despărţituri", hoteluri şi stabilimente balneare, şi că pot pretinde sume importante pentru asa zisele tratamente. Hotel CernatImaginea "techirghiol:old39.jpg"•  1900 - extracţia namolului terapeutic la Techirghiol  
Imaginea "techirghiol:old02.jpg"•  Techirghiol la începutul secolului XX    
Imaginea "techirghiol:old03.jpg"•  Magazinul de Coloniale şi Delicatese    


Imaginea "techirghiol:old10.jpg"•  Primul Cazino al Techirghiolului
Imaginea "techirghiol:old08.jpg"•  Anii războiului au marcat  Techirghiolul şi economia lui însă de la 1920, capacitaţile turistice şi balneare ale localităţii se măresc încontinu.
Sanatoriul Clement Popescu, inaugurat în 1920.

Imaginea "techirghiol:old12.jpg"•  1923 Sanatoriul Speranţa - camere de luxImaginea "techirghiol:old22.jpg"•  Vila Papuşica
Imaginea "techirghiol:old13.jpg"•  Restaurantul Zori de Zi
Cu condcucere de la Capşa/Bucureşti, orchestră proprie, bucătărie românească, vinuri din pivniţa proprie şi grătar special.


Imaginea "techirghiol:old09.jpg"•  1924 - Bulevardul Techirghiolului în faţa bodegii La Garabet    
Imaginea "techirghiol:old11.jpg"• Lacul era strabatut de vaporaşe şi şalupe care făceau curse între Techirghiol Sat şi  Techirghiol Sat Movila sau Plaja Nouă. Aici debarcaderul din Techirghiol.Imaginea "techirghiol:old43.jpg"•  Excursie pe lac

Imaginea "techirghiol:old44.jpg"•  Curse de bărci pe lac - debarcaderul de la Movila

Imaginea "techirghiol:old41.jpg"•  1924 - Techirghiol Movila - băile la mareImaginea "techirghiol:old16.jpg"• Cercetările medicale în domeniul balneologiei sunt sprijinite în mod deosebit de către stat şi găsesc un mediu prielnic la Techirghiol.
Congresul internaţional de talasoterapie din 1928 are loc la Bucureşti şi Techirghiol.
Dr. Ion Tataranu în laboratorul de cercetări din localitate.

Imaginea "techirghiol:old19.jpg"•  Constantin Bajenaru - unul dintre primarii Techirghiolului, care în anii '30 s-a angajat în mod deosebit pentru înfrumuseţarea şi curăţenia oraşului, şi prosperitatea lui ca staţiune balneară.
Imaginea "techirghiol:old14.jpg"Monumentul Eroilor inaugurat în 1931, în memoria celor ce şi-au dat viaţa în războiul 1916 - 1918 (Techirghiol şi împrejurimile au plătit tributul cu 176 de căzuţi) în piaţa "General I. Dragalina".
Imaginea "techirghiol:old45.jpg"• Techirghiol în anii '80

Lacul Techirghiol
Imaginea "techirghiol:artemia_salina.jpg"Lacul Techirghiol s-a format prin bararea gurii de vărsare a unui râu cu aluviuni şi nisip adus de valuri. Apa de mare s-a infiltrat în lacul format în spatele cordonului de nisip. Concentraţia de săruri a acestuia era foarte mare, de 80-95 g/l. „Datorită salinităţii crescute, aici s-a dezvoltat o specie de crustacee Artemia salina care după ce mor, prin descompunere bacteriană, împreună cu alga Cladophora cristalina, formează nămolul sapropelic. Cu această ocazie, în atmosferă se degajă hidrogenul sulfurat, care dă şi mirosul nămolului.

În urmă cu mai mulţi ani, lacul era în pericol. Apa dulce provenită de la irigaţii se infiltra în lac şi scădea salinitatea apei, adică mediul propice care permitea producerea nămolului. Cu această ocazie, compania Apele Române a derulat un proiect de captare a apelor dulci provenite din irigaţii, prin indiguiri a capătului de  de west al lacului şi deversare a acestora la mare distanţă prin conducte de scurgere.

Tratament la Techirghiol - nămolul sapropelic
Imaginea "techirghiol:namol.jpg"De sute de ani, oamenii bolnavi vin să-şi caute vindecarea cu nămolul din lacul lui Techir sau sunt în căutarea leacului împotriva îmbătrânirii.

Nămolul de Techirghiol este o substanță cu o compoziție chimică complexă, formată în urma unui proces biologic extrem de îndelungat (numit peloidogeneză) în condițiile specifice din lacul Techirghiol.


Astăzi Techirghiolul este cea mai vestită staţiune balneară din România. La Sanatoriul Balnear Techirghiol vin anual peste 14.000 de pacienţi din ţară şi din străinătate pentru a-şi căuta sănătatea.


Pentru mai multe informatii puteti cauta "Monografia Techirghiolului" de Aurelia Lapusan, o excelenta lucrare despre Techirghiol.


0 Comentarii

Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.
9999
Anunţă-mă când apar comentarii noi