Cover Image

Unirea Principatelor Române

Publicat de Aurel Băjenaru, 24 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 4 minute

Iata cateva ganduri de la românii de "dincolo" la 50 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ei macar sperau si credeau in "Marea Unire". Ce nazuinte mai au românii astazi la 160 de ani de la aceasta unire? Sunt ei "isbăviţi  de  păcatul  neputinţei"?

Citește mai mult


Cover Image

Noul port de războiu al României la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Noul port de războiu al României. La ministeriul de război sunt deja gata planurile, în senzul cărora lacul Techirghiol, situat la 10 chilm. de Constanţa se va preface în un port de război, câştigând astfel marina română în Marea-Neagră o nouă bază de operaţie. Proiectul de lege, care dispune înfiinţarea acestui port, să va prezenta toamna aceasta camerei.

Citește mai mult


Cover Image

TUMULII SI CETATILE SCITICE DE LA TECHIRGHIOL-URLUCHIOI

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 9 minute

Printre comorile Dobrogei se numara si multimea de tumuli, gorgane ale antichitatii si preistoriei, mosteniri ale scitilor, getilor, grecilor sau bulgarilor, movile presarate peste tot pe campiile ei. Aceste "cladiri" ale trecutului, serveau poate si ca observatoare astronomice, dar in general ca morminte ale capeteniilor neamurilor care s-au perindat pe aceste meleaguri. In Bulgaria acesti tumuli au fost de mult cercetati, piese din interiorul lor sunt expuse si la Luvru,iar multi dintre ei se pot vizita, fiind inclusi in circuitul turistic.

In Romania nici macar nu se stie ce contin cu adevarat acesti tumuli. Va prezint aici o prima fotografie (din Dobrogea si probabil din Romania) a unui astfel de mormant realizata la Techirghiol, cu o arhitectura care se pare ca este unica de felul ei, imagine realizata in timpul unor sapaturi de mult uitate.

Citește mai mult


Cover Image

Vestigiile unui templu grecesc la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Arheologul Grigore Florescu (1892-1960) in lucrarea sa "Monumente inedite ale Muzeului Regional Dobrogea" aparuta in 1941, da amanunte despre un vestigiu gasit la Techirghiol, aflat la Muzeul regional de arheologie Dobrogea. Este vorba de un bloc de marmura, un basorelief in lungime de 1,3 m, cu laturi de aprox. 0,3 m, care a facut parte, impreuna cu un al doilea bloc gasit la Constanta, din frontispiciul unui mic templu elen din sec. III - II i.H.

Citește mai mult


Cover Image

Depozitul de unelte şi arme de la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Se pare ca inca din epoca bronzului, zona Techirghiol a apartinut unui spatiu intercultural de care tinea si Transilvania.

In anii 1959-1962 s-au făcut descoperiri de mare însemnătate privind o perioadă puţin cunoscută din istoria Dobrogei, sfîrşitul epocii bronzului şi începutul epocii fierului.

Depozitul de unelte şi arme  de la Techirghiol a fost găsit în primăvara anului 1959, in grădina C.A.P. TechirghioI, la cca 4 km sud-vest de oraş, in apropierea punctului numit Urluchioi (catun care numara in  anul 1899 numai 24 de locuitori, apartinand atunci de satul  Musurat (Movilita) si disparut astazi n.m.). 

Citește mai mult


Cover Image

Cultura Hamangia de la Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 12 minute

Dupa cum se arata, asezarea linistita si patriarhala care astazi  se numeste Techirghiol, a fost leaganul unei culturi deosebite a neoliticului, cultura Hamangia. In urma cu 6.500 de ani oamenii epocii de piatra s-au asezat pe malurile insorite si line ale fostului golf la Marea Neagra, unde se pare ca au gasit tot ceea ce le era necesar unui trai modest dar linistit.

In urma sapaturilor de salvare efectuate in 1959  la Techirghiol, sub conducerea unui colectiv de arheologi alcatuit de catre Eugen Comşa, Doina Galbenu si Andrei Aricescu, s-a scos la iveala o parte din preistoria acestor locuri. Sapaturile au fost efectuate in site-ul care se numeste Dealul Minerva, aflat chiar la intrarea in oras venind dinspre Eforie Nord, pe malul lacului Techirghiol, pe locul unei foste cariere de lut.

Citește mai mult


Cover Image

FOLKLOR TĂTĂRESC DIN PERVELIA

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 6 minute

FOLKLOR TĂTĂRESC DIN PERVELIA (Moşneni, Constanța)

CULES DE
I. DUMITRESCU
invațator 1922

CUVANT INTRODUCTIV

La Tatari, intalneşti foarte multe cântece, proverbe, ghicitori şi jocuri turceşti. Acestea au pätruns in urmätoarele imprejurari:

Citește mai mult


Cover Image

Turcii si tatarii in armata romana

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Ianuarie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Dupa alipirea Dobrogei la Romania, Regele Carol scria despre prima sa vizita in Dobrogea: "Am fost primit într-un mod foarte calduros de catre turci si tatari, ale caror moschei de asemenea le-am vizitat si le-am dat bani pentru restaurarea acestora. Am fost salutat ca Sultan Carol ceea ce m-a magulit mai putin."

Citește mai mult


Vizitatori astazi

577
Techirghiol
24.01.2019 13:00
Actual: 8° C
Viteza vantului: 5,7m/s