Cover Image

Primele zboruri ale unei rachete cu echipaj

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Martie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Potrivit unei scrieri a lui Evliya Çelebi* din secolul al XVII-lea, Lâgari Hasan Çelebi a fost un pionier aviatic otoman, despre care se spune că a incheiat cu succes un zbor cu o racheta actionata cu pulbere.

Citește mai mult


Cover Image

Note şi schiţe din Dobrogea - 1907

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Martie 2019
Timpul de lecturare: 12 minute

După ce Dunărea işi imparte apele, la despărţirea celor două braţe, Chilia şi Sf. Gheorge, vaporul işi incetinează mersul şi, după o mare cotitură, apare in faţa Tulcei, care se ridică pe malul drept ca un imens amfiteatru de verdeaţă, din care răsar dela dreapta spre stanga, mai intai cazărmile apoi eleganta şi roşatica biserică protestantă, minaretul alb şi svelt al geamiei celei noi, farul, biserica lipovinească cu clopotniţele in verde deschis şi-nsfarşit colnicul ≫Horă≪ pe care se inalţă impunător monumentul anexărei Dobrogei, ca un paznic neclintit al hotarelor răsăritene. Şi tocmai sus, pe creasta dealurilor, in fundul amfiteatrului, işi mişcă aripile ca nişte fluturi uriaşi, vre-o treizeci de mori de vant, care dau oraşului un aspect rustic şi inviorător.

Citește mai mult


Cover Image

Bârsenii la Constanţa

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Martie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

 Eri au sosit la Constanţa la orele 3 Românii din ţara Bârsei. In gară o mulţime de public aştepta sosirea vizitatorilor. Muzica militară a cântat  "Deşteaptă-te Române". Dl Bănescu primarul oraşului a urat vizitatorilor bunăvenire. A răspuns protopopul Voina.

Citește mai mult


Cover Image

Coasta de Argint

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Martie 2019
Timpul de lecturare: 11 minute

Trenul alunecă lin tăind întinsul Bărăgan, „împărăţia ierburilor şi a păsărilor". Gările şi satele se deapănă cu repeziciune, ivindu-se şi dispărând în cadrul îngust al geamului, ca şi brazdele ogoarelor ce se rotesc o clipă în jurul privitorului. Cât vezi cu ochii, numai câmpuri arate, ce-ţi mângâe privirea prin diferite nuanţe de verde primăvăratec.

Citește mai mult


Cover Image

Nastratin Hogea sărac

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Martie 2019
Timpul de lecturare: ~1 minut

Într-o zi, Hogea rămase fără nici un ban în casă. Apucă măgarul de funie, să plece cu el spre târg ca să-l vândă.

Citește mai mult


Cover Image

Chemarea rezervistilor bulgari

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Martie 2019
Timpul de lecturare: 5 minute

Un mare numar de rezervisti bulgari din Tulcea (Dobrogea)  au primit din partea guvernului bulgar, ordine de chemare, cu mentiune sa plece imediat dupa primirea acestor ordine.

Citește mai mult


Cover Image

Cârmuirea si judecätile in Dobrogea pâná la 1877

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 Martie 2019
Timpul de lecturare: 5 minute

In satele românesti din Dobrogea, in afarä de oamenii oficiali : ciorbagiul (primarul), muktarul (ajutorul de primar) si azale (consilieri), era sfatul bätrânilor alcätuit din prefect (unde era) si fruntasii satului.

Citește mai mult


Cover Image

Cele trei site

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Martie 2019
Timpul de lecturare: ~1 minut

Un prieten alearga la  înțeleptul Socrate spunandu-i: "Ascultă Socrate, trebuie să-ți spun ceva!" - "Opreste-te!" il intrerupe înțeleptul, "ai trecut ceea ce vrei să-mi spui prin cele trei site? "Trei site?" întreabă celalalt cu uimire. "Da, bun prieten! Să vedem dacă ceea ce vrei să-mi spui trece prin cele trei site:

Citește mai mult


Vizitatori astazi

151
Techirghiol
19.03.2019 09:56
Actual: 11,61° C
Viteza vantului: 8,2m/s