Cover Image

La Balcic (fragment)

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 August 2019
Timpul de lecturare: 4 minute

In zori, pleoapele de plumb se descleştară speriate de flacăra purpurie ce flutura la geam, strecurată blând prin storul lăsat. Se ridicară curioşi. înspre răsărit, zarea roşie ca un şnur de aur, lega scutul de foc al soarelui, ce revărsa cu plenitudine , mănunchiuri uriaşe de suliţi frânte în talazuri şi sfărâmate în pulbere ca polenul. O dâră de enormă lumină , spălată în valurile cu creastă de foc, împresura câmpul infint de apă, ca un far ceresc.

Citește mai mult


Cover Image

VÂNT DE DOBROGEA

Publicat de Aurel Băjenaru, 20 August 2019
Timpul de lecturare: ~1 minut

Răsbunător, un vânt a prins să calce

Pe spicele de orz ce fac mătănii

învolburând în dârele de soare

Ciorchini de grauri, stoluri de gângănii.

Citește mai mult


Cover Image

Domeniul Regal de la Mamaia - 2019

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 August 2019
Timpul de lecturare: 6 minute

In decursul timpului v-am prezentat deseori domeniul regal de la Balcic, mostenire a Reginei Maria a Romaniei, impreuna cu istoria lui si dovada respectului cu care trateaza bulgarii aceasta mostenire culturala deosebita, punct de atractie pentru sute de mii de turisti din toata lumea.

Astazi va prezint Domeniul Regal de la Mamaia, Palatul, Vila Reginei Maria si Vila Stirbey, vila alaturata domeniului, toate aflate in grija statului roman.

Dar mai intai, cateva cuvinte despre acestea scrise de Regina Maria in 1930 in jurnalul ei.

Citește mai mult


Cover Image

Crucea lui Mackensen

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 August 2019
Timpul de lecturare: 4 minute

"Cand mergeam cu boii la arat pe campurile lui tata de la Movilita, deseori gaseam in urma si cate o caciula de cartuse.

George frati-miu m-a invatat sa le scot capul, apoi sa scot iarba de pusca, ca sa pot sa le dau foc facand artificii din ele. Mai gaseam si arme, oase omenesti si alte efecte militare. Chiar si astazi, cand se ara adanc cu tractoarele astea mari, tot mai ies la iveala oasele soldatilor cazuti aici." (Stefan Bajenaru)

Citește mai mult


Cover Image

Impuşcarea banditului Cocoş

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 August 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Am anunţat in numărul trecut că banditul Cocoş dimpreună cu tovarăşul sau Gherasim au fost impuşcaţi. De ani de zile acest temut bandit era spaima locuitorilor din imprejurimile Tulcei, unde a comis o muljime de furturi.

Citește mai mult


Cover Image

Disolutia unui sat - Nuntasi (Duingi)

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 August 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Tema de astazi ar fi trebuit sa fie Histria, un nou articol printre multe altele despre cea mai veche asezare urbana de pe teritoriul Romaniei de astazi.

Citește mai mult


Cover Image

Sfântul Teotim Scitul

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 August 2019
Timpul de lecturare: 8 minute

Episcopul din Constanţa

Pe vremea împăratului Arcadie (intre anii 395—408), trăia în vechiul oraş Tomis (Constanţa de azi) un episcop foarte învăţat în filozofie şi în teologie, cum rari se aflau pe vremea aceea. Acesta era sfântul Teotin (Teotim n.r.).

Citește mai mult


Cover Image

Monumentul Eroilor din Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 August 2019
Timpul de lecturare: 6 minute

Monumentul ridicat in Techirghiol in memoria Eroilor morti (176 cazuti din Techirghiol si imprejurimi) in Marele Razboi ( 1916 - 1918) a fost inaugurat in vara anului 1928, fiind realizat de sculptorul Dumitru Mățăoanu. Imaginea alaturata a aparut la 8 septembrie 1928 in Realitatea Ilustrata.

Citește mai mult


Vizitatori astazi

155
Techirghiol
22.08.2019 20:48
Actual: 29° C
Viteza vantului: 5,7 m/s