Cover Image

Eminescu si Constanta

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Iunie 2019
Timpul de lecturare: ~1 minut

In lucrarea documentara "Constanta Veche", relatand despre singura vizita a lui Eminescu la mare in anul 1882, Marian Moise mentioneaza si o alta "incidenţă sentimentala" a poetului cu orasul Constanta.

Citește mai mult


Cover Image

Orăşelul Cara-su (Medgidia)

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 2 minute

Deoarece această localitate e situată în interiorul Dobrogei, deacea e lipsită de apă. ln fiecare an însă, la revărsarea Dunării,se formează lacuri cu apă neagră, de unde şi orăşelul îşi trage numele. ln vechime acest loc a fost superb şi se alegea pentru vânătoare. Fiul lui Baiazid Ilderim, Musa Celebi, după un atac nocturn, a cucerit oraşul şi a dărâmat unele părti din el. Mai târziu l-a reparat Baiazid-Veli. 

Citește mai mult


Cover Image

Descrierea oraşului Babadag

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 5 minute

Oraşul e numit Babadag de oarece aci e înmormântat Sfântul Saltâc-Bei (sau Baba, precum sunt numiti toti sfintii musulmani n.r.). Babadagul a fost cucerit de Baiazid-Ilderim şi mai târziu de Baiazid-Veli, care la  proclamat vacuf al lui Saltâc Bei. Cetatea i-a fost dărâmată. 

Citește mai mult


Cover Image

Cetatea Caraharman

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Această localitate bogată dela natură şi plăcută ca climă, şi a primit numele dela armanul sfântului Sarâ-Saltâc-Bei (Armanul Negru n.r.). ln vechime Caraharmanul (Karaharman tr. Vadu astazi n.r.)  a fost port. 

Citește mai mult


Cover Image

Descrierea oraşului Chiustengea (Constanta)

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 4 minute

In vechime cetatea a fost ridicată de fiul domnitorului Dobrogean Calvar. A fost o înfricoşătoare şi puternică cetate. Deoarece Baiazid Ilderim a întâmpinat multe greutăţi la cucerirea ei, de aceia, după căderea ei, a dărâmat-o şi i-a aruncat pietrele în mare. Şi acum pe un deal înalt lângă mai se văd urmele cetătii dărâmate.

Citește mai mult


Cover Image

Limba dobrogeană şi a Citacilor

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 5 minute

De la Mangalia am pornit spre nord şi am ajuns în satul Ghiuiumlii (Ghiuvenli ? Chirnogeni astazi n.r.), unde porumbele cresc mari cât prunele. Satul e musulman, zaimlic (proprietate feudala n.r.) şi se  compune din o sută de case şi o geamie. 

Citește mai mult


Cover Image

Descrierea oraşului si marelui port Mangalia

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

E un oraş foarte vechiu. Pozitiunea sa este frumoasă. Se găseşte în partea nordică a portului, unde se văd fundamente de cetate. Deoarece Gazi Umureia-Adje-Iacuboglu a întâmpinat greutăţi mari la cucerirea lui, care s'a făcut sub domnia lui Baiazid Ilderim, după cucerire, a dărâmat cetatea. 

Citește mai mult


Cover Image

Evliya Çelebi - Calatorii prin Dobrogea - 1651

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Iunie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

"...după ce Baiazid a cucerit aceste părţi de la Bulgari, Valahi şi Moldoveni, el coloniză aci soldaţi tătari şi din Anadolia. Din încrucişarea soldaţilor cu Valahii , au rezultat Citacii, cari întrebuinţează între ei un dialect particular. Nu ori cine poate pricepe limba lor" .. scrie Evliya Celebi in secolul XVII despre Dobrogea si Deliorman.

Citește mai mult


Vizitatori astazi

85
Techirghiol
19.06.2019 08:17
Actual: 24° C
Viteza vantului: 3,1 m/s