Cover Image

Abbazia - Constanţa

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Februarie 2019
Timp de citire: 3 minute

Intre Abbazia (fosta statiune balneoclimaterica la moda a Monarhiei Austro-Ungare la Marea Adriatica, astazi in Croatia - Istria n.r.) şi Constanţa sunt prea puţine asemănări, deşi ambele îşi scaldă privirea în mare.

Abbazia are în spate munte, în faţă o mare limpede şi de o culoare albastră cum numai cerul ne-a deprins să ne arate. Adăpostită de curenţi, rar când Abbazia vede marea „înfuriată". Superioară ca poziţie geografică Constanţei, Abbazia are aproape tot timpul anului, ceva mai rece iarna şi mai caldă vara, o climă dulce şi binefăcătoare. Pe coasta în amfiteatru, Abbazia are o înfăţişare minunată. Palatele splendide albe sau palid colorate, apar strălucitoare din verdeaţa regiunii. Palmieri numeroşi, ficuşi gigantici, cedri -mândri împodobesc căile şi grădinile. 

Dar nu acestea sunt minunile Abbaziei. Marea Neagră e mai rea, mai des înfuriată,în fiecare an cere jertfe omeneşti, Curenţii săi sunt mai puternici, clima mai aspră, dar e marea noastră. Constanţa şi Techirghiolul sunt mai puţin frumoase, clădirile sunt mai puţin măreţe, confortul mai modest, condiţiile de viaţă cu mult mai inferioare, dar e staţiunea noastră maritimă. Am putea să ne mulţumim cu ce avem, şi să ne străduim să facem şi noi din Constanţa perla Mării Negre, după cum Abbazia e perla Adriaticei.

Abbazia însă nu oferă numai o natură unică, nu oferă numai hotele şi vile minunate, cu un confort ales, cu restaurante şi pensiuni  strălucite, ci şi preţuri convenabile. Abbazia e lipsită de speculă, ea e accesibilă tuturor Pensiune complectă: casă, masă, luminat, încălzit la nevoie, se găseşte — de necrezut -*- dela 200 la 400 lei pe zi de persoană în vilele şi hotelete obişnuite, dela 400 la 800 lei pe zi, în vilele şi hotelele de mare lux. Cu 800 lei pe zi având, pe lângă o masă împărătească, pe care o au şi cei cu 400 lei pe zi, cameră cu balcoane, anticameră şi baie proprie.

Raportaţi aceste cifre la Constanţa sau Techirghiol. O cameră mediocră o plăteşti cu 400 lei pe zi — 12.000 lei pe lună — şi o cameră bună cu 1000 lei pe zi — 30.000 lei pe lună, iar masa, la Constanţa, în prima categorie a Abbaziei, nu o aipe zi, fără 400 lei, şi în a doua categorie, fără 1000 lei pe zi.

Este mai mult decât îndoit. Pentruce această speculă? Abbazia e într'o regiune săracă, aduce alimentele scump, de departe, dintr'o ţară nici ea prea bogată. Constanţa e într'o regiune bogată, cu alimente ieftine la îndemână şi în spate cu un raiu de abundenţă şi de bogăţie. Ce n'am putea noi face din Constanţa, dacă am fi oameni, dacă n'am fi nesătui şi jefuitori, dacă n'am fi răi şi lipsiţi de bună cuviinţă!

Societatea de Maine, 15 Mai 1927

 

In imagine Techighiol Movila in anii '30.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
04.06.2020 00:57
Actual: 11° C
Viteza vantului: 2,1 m/s

Vizitatori astazi

363