Cover Image

ABDUL HAMID I. OSMAN

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Ianuarie 2022
Timp de citire: 4 minute

Sa incercam sa patrundem adevarata istorie a Dobrogei cautand printre randurile publicatiilor vremii adevarul. Indraznesc sa afirm aici ca mai tot ce s-a publicat pana acum despre Dobrogea sunt in mare parte celebratii ieftine si nu rareori lipsite de adevar.

Proclamatia catre dobrogeni a Regelui Carol I este celebrata de mai toti autorii care au scris candva despre anexarea Dobrogei, insa nimeni nu a incercat sa bage de seama ca ceea ce promitea regele acolo a ramas ani de zile vorbe goale, dovedit!

"Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi o cârmuieşte. Cele mai sfinte şi mai scumpe bunuri ale omenirii: viaţa, onoarea şi proprietatea sunt puse sub scutul unei Constituţii pe care ne-o râvnesc multe ţări străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre şi nimeni nu le va putea lovi, fără a-şi primi legitima pedeapsă."

Carol I, Braila 14 Noimebrie 1878

Constitutia Romaniei, altfel decat promisese Regele Carol, ca va fi un scut imediat pentru toti locuitorii Dobrogei, a prevazut deabia sase ani mai tarziu (8 ianuarie 1884) integrarea noii provincii in Regatul Romaniei, Dobrogea aflandu-se in tot acest timp sub rigoarea unei legi organice speciale. Regele Carol intr-o scrisoare catre fratele sau isi anunta rezervele fata de aceast teritoriu care era atribuit Romaniei prin tratatele internationale in schimbul sudului Barasarabiei cedat fostilor aliati, asteptandu-se la orice din partea rusilor:

"Divizia care urmează să ocupe Dobrogea a fost deja dislocată la Brăila, dar vom intra acolo abia peste 10 zile (…) Dobrogea ne face multe griji căci prin ocuparea ei putem fi implicaţi oricând în conflicte dincolo de Dunăre. Ruşii nu fac încă nici o pregătire pentru retragere."

In fragmentul de mai jos continand un "laudatio" fata de unul dintre consilierii comunali de nationalitate tatara ai Constantei din 1911, aflam exprimat fara nici o jena ca acesta ca si ceilalti consilieri probabil, a fost ales de guvern in fruntea urbei, pe ce criterii democratice, nu stim.

Dobrogenii au beneficiat de egalitate in drepturi abia la 34 de ani de la preluarea Dobrogei de catre Romania cand, intre 8 si 14 noimenbrie 1912 s-au organizat si in noua provincie romaneasca alegeri parlamentare.

I-a mintit Carol I pe dobrogeni?

° ° °

ABDUL HAMID I. OSMAN

COMERCIANT, CONSILIER COMUNAL

Născut la Crimea în anul 1860. Studiile primare şi gimnaziale le-a urmat în localitate.

Pe dată ce a terminat studiile a imbrătisat comerciul administrând prăvălia de manufactură a părintelui său. Graţie calităţilor sale în scurt timp a devenit unul dintre comercianţii de frunte ai acestui oraş. La 1904 a fost ales membru în consiliul Judeţian iar în mai multe rânduri a fost ales membru al camerei de comerţ din care face parte până în ziua de azi.

D-sa a fost numit de guvern ca consilier comunal în care calitate sperăm că-şi va face datoria ca şi în trecut cu aceiaşi conştiinciozitate.

D-sa este cavaler al ordinului «Coroana României» si oficer al ordinelor «Medgidia», «Osmania» şi alte multe medalii.

Albumul Dobrogean pe anul 1911

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

275
Techirghiol
17.04.2024 00:35
Actual: 18° C
Viteza vantului: 6.2 m/s