Cover Image

Accidentul vaporului "Resolution"

Publicat de Aurel Băjenaru, 29 Octombrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Despre accidentul vaporului ≫Resolution≪ se scrie din Constanţa.

Vaporul *Resolution“ sosind cu porumb  la Plata, adus de casa Logaride şi Seni pentru stat, s’a pus  pe stancă, intre farul Tuzla şi cătunul Mangea-Punar, in golful format de capul Tuzla.

Lă proră adancimea apei e de 5 m. eăr la pupă trece de 6 m. Vasul clăcand aprope 8 metri, pentru a pută fi scos la larg — şi deci ridicat de cu aprope 2 m. — ar trebui să se arunce cel puţin jumătate din porumbul incărcat.

D-l comandant Boerescu de pe ≫PrincipesaMaria≪, care văzuse posiţia critică a vasului ≫Resolution≪, a anuntat accidentul imediat ce a sosit in port. Ora precisă a accidentului pare a fi pe la 8 şi jumătate —9 săra, in noptea de 7 spre 8 Februarie In Ziua de 9 Februarie a plecat cu remorcherul ≫Julieta≪ d-l comandor Cătutuneanu,căpitanul portului Constanţa, piloţi şi alţi agenţi de pe la casele de vapore, spre a lua inţelegere cu comandantul vasului ≫Resolution≪ pentru a se lua măsuri de salvare.

Cercetandu-se fundul, s’a stabilit, că e pe stancă şi că vaporul presintă două spărturi apreciabile la proră, unde are tancurile cu apă dulce, — şi că salvarea lui necesită urgen te măsuri, intrucat după modul cum se află pus pe uscat, o furtună ar primejdui complect, fără speranţă dă salvare, bastimentul.

S’au făcut incercări desperate, der neeficacede a se trage vaporul ,la larg cu ajutorul remorcherului ≫Julieta≪, vas mic şi impropriu pentru aşa serviciu.

S’a avisat imediat telegrafic sosirea din Constantinopole a vaporului, — special construit pentru salvare. In cas cand ar pută fi salvat vaporul, pagubele s’ar urca totuşi la 200.000 lei.

Gazeta Transilvaniei, 1  (14) Februarie 1905

In imagine coasta Marii Negre de la Costinesti spre Tuzla in 1937 cu copii de nemti dobrogeni pe plaja, acolo unde astazi se afla epava Evangelia.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

53
Techirghiol
04.12.2020 06:36
Actual: 8° C
Viteza vantului: 4,1 m/s