Cine au fost acești vlahi ai secolului al XII-lea implicați în al doilea imperiu bulgar?
Erau un nomazi vorbitori de dialect latin care locuiau la acea vreme în Paristrion/Paradounabis numit și Mysia/Asprovlachía. Sunt menționati în cronica „Orașul Bizanțului” scrisă de Niketas Choniates care a trăit în acea perioadă între anii 1155 — 1217. El a menționat evenimentele care au dus la răscoala vlahilor în Haimos adică Munții Balcani moderni din Bulgaria. Acest lucru a început din cauza impozitării implementate de Isaakios Angelos al II-lea pentru nunta sa cu o prințesă maghiară. El a scris următoarele:
„el (Isaakios Angelos al II-lea) i-a făcut pe barbarii muntelui Haimos, care mai înainte erau numiți misie, iar acum vlahi, dușmani ai Siesului și ai romanilor (bizantinilor n.m.). Aceștia, încredințați de inaccesibilitatea pământului în care trăiau și bazându-se pe cetățile lor care sunt și ele foarte numeroase și înălțate pe stânci abrupte, s-au supus încă o dată împotriva romanilor, dar apoi, găsind așa-zisul pretext al lui Patroclu să-și răpească turmele și să se asuprească, au izbucnit într-o răscoală violentă nenorociri și agitatori ai întregului neam, un singur Petru și cu Asan, de aceeași neam și origine”
° ° °
Poate primii asenizi erau de origine vlahă, dar acest aspect este irelevant, deoarece niciunul dintre ei nu a manifestat vreodată vreo identitate etnică vlahă sau tendințe separatiste. În schimb, toți membrii acelei dinastii sunt cunoscuți pentru faptul că vorbeau bulgara, se revendicau din vechii țari bulgari, foloseau simbolistica bulgară și au întemeiat un stat pe care l-au denumit bulgar.