Cover Image

ALEGERILE DIN DOBROGEA

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Iunie 2021
Timp de citire: 2 minute

«Adevărul» anunţă că takiştii şi liberalii au hotărît să supravegheze ca apropiatele alegeri parlamentare din Dobrogea să fie cât se poate de libere, şi în acest scop toţi şefii lor electorali din provincie şi de la centru se vor stabili în tot timpul campaniei la Tulcea şi Constanţa pentru ca să împiedice ca alegerile să nu fie violentate sau falsificate.

Takiştii şi liberalii, dacă vor face treaba asta, sunt nişte adevăraţi trădători de patrie.

Orice bun român nu poate dori altceva decât ca întâile alegeri ce se fac în Dobrogea să se comită cu suveică, cu bătăi, cu 20 de lei votul, cu sechestrare şi intimidare de alegători independenţi, în sfirşit cu tot tămbălăul tradiţional al alegerilor noastre.

Numai astfel Dobrogea, această provincie cosmopolita şi poliglotă, va dovedi că într'adevăr s'a românizat perfect !

Efectuarea unor alegeri libere în Dobrogea ar însemna, din potrivă, că între ea şi restul ţărei nu e nimic comun şi că nu merita să i-se acorde drepturile politice.

Prin urmare, domnilor alegători Dobrogeni, "sursum corda" ! Lăsaţi-vă să fiţi conrupţi sau brutalizaţi şi daţi voturile voastre candidaţilor cari se vor înfăţişa cu iradeà deia ministrul de interne, chiar dacă d-lui Marghiloman i-ar veni fanteziea să vă ceară s'alegeţi pe jockeul său Sanderson senator la Constanţa, sub pretext că la Anadalchioi există un important târg de cai !

Numai astfel, alegători Dobrogeni, veţi arăta că sunteţi cu adevărat alegători Români!

Contele de Tekirghiol Furnica, 27 octombrie 1911

° ° °

Primele alegeri parlamentare in Dobrogea au avut loc un an mai tarziu de la data articolului, in noiembrie 1912. Deci dupa 34 de ani de la anexarea Dobrogei, locuitorii ei, noii veniti si bastinasii, romani, turci, tatari, greci si bulgari au primit dreptul de reprezentare in parlamentul noii tari, Romania.

Deci s-a asteptat pana cand Dobrogea a fost colonizata si romanizata astfel incat elementul romanesc sa fie preponderent in toate constelatiile politice posibile in noua provincie romaneasca.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

172
Techirghiol
28.09.2021 20:25
Actual: 16° C
Viteza vantului: 5,78 m/s