Cover Image

Alimentara din Techirghiol, anii 70

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Iunie 2024
Timp de citire: 11 minute

Articolul meu despre "alimentara anilor 70", schițat pe un grup al Techirghiolului la care vă invitam să participați cu comentariile voastre, a fost puțin mai altfel gândit. Vă prezint aici totuși schița sa din urma cu trei ani și comentariile voastre de atunci, pentru a nu se pierde. Poate altă data il voi rescrie.

Salutari!

Pentru cei care binevoiesc să contribuie cu amintirile lor, doresc să alcătuiesc un articol despre "Alimentara din Techirghiol" din anii perioadei socialiste, anii 1970 - 1980 pe care-i cunosc personal... bine în această privință.

Deci daca aveți amintiri personale pe care doriți să le împărtășiți aici (în comentarii) pentru articolul meu:

Nu se dorește un articol nostalgic despre o epoca ingrată, ci numai stabilirea adevărului.

Ideea a pornit de la o mica postare fb a d-lui Radu Oltean, precum că orice imagine sau afirmație contrara clișeului, în socialism era o penurie totală și totul se dădea pe cartelă, ar fi numai propagandă socialistă.

Eu personal îmi amintesc încă de la începutul anilor 1970 de rafturi pline, diversitate de articole și o calitate deosebită.

Îmi mai amintesc apoi de criza din 1973(?) când stam pe cartoane de ambalaj de cu noaptea în spate la alimentară, să le ținem părinților rândul la coadă pentru rația lunară a familiei la zahar și ulei.

Cu toate acestea, aveam în camară mult mai mult ulei și zahar decât ne-ar fi trebuit.

Apoi anii 1974, 1975...până în 1980 când se găseau de toate în magazinele alimentare. Mergeam vara pe munte în "expediții" cu corturile, cu dl. Aedin și nu era niciodată o problemă să pregătim de acasă alimente în conserve pentru drum, sau să cumpăram ce lipsea de la micile magazine întâlnite pe drumuri de munte!

Până a venit criza anilor 1980, când s-a hotărât acoperirea integrală a tuturor împrumuturilor naționale ale României, cauzând lipsuri masive pe piață internă, care a și dus în 1989 și la prăbușirea regimului.

Deci amintiri personale despre "Alimentara Techirghiol" în anii 1970-1980? "Pește", "Carne", "Pâine" și "Cofetăria"?!

Ah, și pentru cine îl cunoaște "Mitat", cooperativa "de la pod" unde se găseau de toate, marmelada la calup care se tăia pe bucăți și se învelea în hârtie cerată, halva turcească, ulei vărsat la butoi scos cu pompa de mână, sare, chibrituri, basmale, pantaloni de lucru și scaune,... Țuică la sticlă... etc.

Articolul va apare, ca de obicei, pe pagina mea consacrată istoriei Techirghiolului și Dobrogei (techirghiol .com).

° ° °

Olga Ileana Dionisie
O initiativa buna! Poate asa iese si adevarul la lumina...

Aurel Fleischmann
Excelente amintiri! Eu deja uitasem de batoanele de 1 leu de la paine, care proaspete, le preferam oricaror covrigi. Aveau acelasi gust peste tot, la Techirghiol ca si la Constanta.

Si sa nu uit chioscul cu prajituri proaspete si tot felul de biscuiti din curtea scolii, a liceului de astazi, mica cladire aflata la poarta laterala.

Roza Livia
Aurel Fleischmann mincam de la acel chioșc melci cu nuca insiropati ,un deliciu, nu am mai întâlnit acel gust niciodată și nicăieri.

Roza Livia
Doamne ce amintiri mi ai stârnit!!! Magazinul mixt ,,Mitat" acolo era a doua mea casă ,după nea Mitat ,magazinul a fost preluat de tata și a fost rebrenduit ,,Gogu" .Era aprovizionat cu tot ce dorești intr o gospodărie, de la ace de cusut pina la mobila . Cite mărfuri am carat pe acele scări... copil fiind , primordial era sa caram marfa adusă saptaminal . Nu știu alti cum sunt ,dar eu cind ma gândesc la copilăria mea , ma apuca o mare nostalgie și un dor imens de acele momente pe care abia acum le consider fericite .

Felicitari Auraș și mulțumiri că ai asemenea idei !👏👏👏. Am să caut poze ,sunt convinsă ca ai sa faci un articol realist și adevarat .

Elmira Menseit
Roza Livia ,mama ta ,tanti Florica, care ne suporta pe toti cand mergeam si cumparam mentosane,ne ingramadeam la tejgheaua de lemn si geam...Nea Gogu se punea serios si ne zicea :ori va puneti bine la rand ori va dau afara pe toti🙂😊

Roza Livia
Elmira Menseit da , mama era dedicată , tata un dur 😅 militaros și foarte riguros , asa a fost și cu noi , dar acum ii multumesc pentru tot și mai ales ptr faptul ca m a pregătit ptr lupta cu viata . Va pup !

Dumitru Paul Ceara
Mi-au rămas întipărite în minte :
mulțimea produselor și mirosul podelelor impregnate cu motorină la magazinul - Mitat (Gogu);
biscuiții Miorița(cu vanilie și cacao de la chioșcul școlii;
alunele prăjite de la cofetărie (tanti Marioara) nelipsite în timpul vizionării filmelor de la grădina Cinema de vară, filme la care-și mai "aruncau ochii" și măicuțele de la mănăstire;
sărbătorile de iarnă, când apăreau portocalele în alimentara(era un aer aparte);
"coborârea" în aprozarul din centru, al părinților lui Temoi;
restaurantul Rodna, vestit ptr ospătarii (nea Puiu Ciocănea, nea Coli Zamani - " aui mana, mi-acâțarâ), șefii (nea Fane Mușat, nea Pavel Pavlicu) și ciorba de burtă unde veneau special mulți constănțeni;
restaurantul - braserie Nufărul (nea Gula), unde coboram din mașina 11 în stația de "la statuie" și intram direct în cofetărie;
cantina 1, unde se organizau nunți;
magazinul de îmbrăcăminte a lui nea Erfan, de unde mi-au luat ai mei primul "Alain Delon";
sifonăria din centru (vis' a vis de foto nea Gică Balabuti), unde încărcam sifoanele și până ajungeam acasă (lângă biserica nemțească pe str Avram Iancu nr.2), aproape goleam un sifon, bând direct cu gura din capul de aluminiu al acestuia;
*găzăria din spatele vilei Minerva unde mergeam să încărcăm buteliile trăgând după noi "vestitele" cărucioare de butelii.

Roza Livia
Dumitru Paul Ceara da Paul, uitasem de dușumeaua ștearsă în fiecare seara cu motorină .

Ionel Gherase
Eu îmi amintesc ca la magazinul de la pod, Mitat cumparam cu câțiva lei zahar candel sau candela (zahar cristalizat). Plăceri copilaresti.

Roza Livia
Ionel Gherase dar cingo țigarete ati mestecat ? Erau groaznice dar ce le mai clefeteam 😂😂😂

Fari Aslan
La începutul anilor 70, aveam în Techirghiol, în aceeași clădire, magazin unde se vindea pește proaspăt și carne de tot felul... Stătea mormanul de calcani și alte naționalități de pește chiar în fața magazinului ! Clădirea încă mai există, acum e florărie acolo !

Ionel Gherase
Fari Aslan Ai dreptate Fari și erau niște exemplare foarte mari.

Fari Aslan
Ionel Gherase Nelu, dacă-ți amintești, nu prea cumpăra lumea pește, fie el chiar foarte proaspăt, se considera pe atunci că peștele e mâncarea omului sărac, era doi lei kilu de pește !

Fari Aslan
Ca o comparație de preț, vizavi de pește și carne, tot în perioada aia, era magazinul de pâine, pâinea cea de toate zilele, 7,20 lei pâinea intermediară, rotundă și sățioasă, cu o felie te săturai !

Ionel Gherase
Fari Aslan Apropo de carne. Mama avea o poveste din perioada bună. L-a trimis pe tata sa cumpere carne. Vânzătorul l-a trimis înapoi sa întrebe ce va pregăti gospodina din respectiva carne sa știe exact ce pune în pachet. După câtiva ani făceam cu schimbul cu mama la coada tot la carne.

Raduinea Dana
Dupa cite imi amintesc eu, alimentara era acolo unde azi se vinde doner...apoi la inceputul anului 1980 s.a mutat unde este profi. In alimentara veche imi amintesc ca era raftul cu mezeluri imediat cum.deschideai la stinga iat la dreapta undeva...erau roti de cascaval de la mare la mic si puteai sa cimperi o roata de cascaval pe care o doreai cu conditia sa o cumperi pe toata. Salamurile erau atirnate pe perete pe un suport special si puteai sa cumperi cit pofteai...la vinzare era dna Ghiuzin.

Aurel Fleischmann
Raduinea Dana Excelent, acum mi-am reamintit de rotile de cascaval, roti, cea mai mare fiind cat roata de masina.

Evanghelina Atanase
Raduinea Dana Și piramidele de pate de ficat.

Fari Aslan
Vă amintiți de restaurantul " Carpați" ?

Raduinea Dana
Fari Aslan acolo au facut nunta parintii mei

Fari Aslan
Dana, la restaurantul Carpați nu făcea nuntă oricine !De exemplu, cei din etnia turcă își permiteau să organizeze nunți la Carpați numai dacă-i arvuneau pe cei din taraful fraților COCOȘ, o formație cunoscută de pe vremea lui Dej ! Ceilalți amărășteni, indiferent de etnia lor, făceau nuntă la cort !

Raduinea Dana
Fari Aslan nu stiu ce stii tu dar acolo au facut nunta .si le.a cintat fratii Bicu...nunta a fost facuta in 1952 ..02 dec

Raduinea Dana
Uneori vara se vindea si inghetata la un geam deschis

Flori Cealera Titimeaua
Frumoasă "editie"/postare! Mi ar fi plăcut sa se fi atașat mai multe fotografii. Poate, cine știe? Din aproape în aproape, vor apărea...

Balau Elena
Îmi amintesc de alimentară,de acele afișe"nicio masă fără pește",de cartelele ptr ulei si zahăr,de cozile de la lapte,cele de la carne....de chioșcul lui tanti Viorica de unde ne luam pepsi,bomboane cip-cip,mentosane...înģhețata la cornet de la "Sfântul"...amintiri frumoase.Un lucru este cert:am trăit o adevărată copilărie!Noi citeam fraților,noi ne jucam ,noi munceam în grădini,noi dădeam bună ziua!!!

Echimal Resid
Frumoasa inițiativă sperăm să vedem mai multe poze!!

Carmen Muntean
Ce fain a fost,grozav si nu am prețuit tot ce aveam,liniste si pace in suflet

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

54
Techirghiol
13.07.2024 05:57
Actual: 24° C
Viteza vantului: 4.58 m/s