Cover Image

ALUNEȚUL - Ostrov

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Octombrie 2019
Timp de citire: 4 minute

Pe malul drept al Dunării, mai jos de vechea cetate romană „Durostorum", se află situat, astăzi, orăşelul Ostrov, odinioară pădurea seculară Alunețul.

Multe schimbări s'au făcut in Dobrogea după ce a fost dată românilor, in urma răsboiului pentru neatârnare, 1877—1878. Orăşelul Ostrov se afla situat acum un secol în insula Ostrov, care se găseşte la Mord-Est de actualul Ostrov. Locul unde este situat Ostrovul, astăzi, a fost o pădure întinsă de aluni, unde localnicii îşi aduceau vitele la iernatic în timpul iernelor dulci.

După cum povestesc cei bătrini, Ostrovul vechi a fost un sătuleţ, care număra peste 30—40 de case, având şi o biserică. Locuitorii erau români. Ocupaţiunea lor de căpetenie era creşterea vitelor, pe cari le iernau in pădurea de peste Dunăre a Alunețului.

Cu timpul albia Dunării schimbându-se, o parte din sat a fost distrusă. Locuitorii satului, distrus de valurile Dunării, şi-au găsit adăpost pe malul drept al Dunării, refugiindu-se în pădurea de aluni, unde li-se aflau şi bordeele de iarnă. Aşa spun bătânii.

Un fapt adevărat, care ar fi cauzat mutarea lor poate să fie următorul: In timpul răsboiului dintre ruşi si turci 1806—12, când ni s'a răpit mănoasa Basarabie, vechii ostroveni şi-au părăsit satul lor fugind de frica turcilor in Muntenia.

Când s'au reîntors la casele lor au găsit totul pustiit. Deci şi aceasta poate să fie cauza mutării lor. Acest motiv poate să fie mai sigur, căci în Ostrov trăeşte şi acum o bătrână, care numără 110 ani şi care fiind întrebată de cele spuse mai sus a răspuns că: „noi am fugit din cauza ciumei". Cele spuse de bătrână se poate dovedi mai trainic mutarea lor în urma răsboiului, căci după un răsboi vine foamete, ciumă, ş. a. Nu vrem să facem o adevărată descriere a istoriei Ostrovului, dar după cum spune ion lonescu delà Brad, in călătoriile sale făcute în anul 1850 prin Dobrogea ,afirmă că se găseau, pe ici şi colo câte un sat, pe malul Dunării şi ai căror locuitori erau mai mulţi mocani, venţi cu turmele, fie la irnatic, fie ca să se instaleze definitiv prin acestepărţi.

Deci în anul 1850 locuitorii vecinului Ostrov erau deja situaţi în pădurile de aluni. Că a existat o pădure de aluni pe locurile unde este sitat astăzi Ostrovul, putem să aducem ca dovadă numele turcesc "Fândâc". dată Ostrovului până în anii din urmă şi care nu este altceva decât Alunețul de odinioară.

Toate acestea spuse vom arata starea în care se găseşte astăzi fostul Alunet. Din vechea organizaţie nu se găseşte nimic. Primăria nu păstrează nici un document relativ la cele spuse. Biserica, printre scrieirile vechi ce le păstrează, citeşte în fiecare an la aniversarea hramului bisericii pe toţi fondatorii ei, arătând şi trecerea lor din insulă în locui unde se găsesc astăzi.

Materialiceşte, deşi Ostrovul a fost puntea de trecere pentru Silistra, in timpul răsboaelor dintre ruşi şi turci şi cu toate devastările făcute în timpul răsboiului mondial nu se simte atât de mult. Moraliceşte locuitorii Ostrovului sunt in urmă. Spre reamintirea trecutului lor, au fondat încă de acum cinci ani o societate de educaţie naţională .,Alunețul", care poartă numele vechiului Ostrov. Prin munca lor vor căuta ca această societate să dea roade bune, după cum au şi dovedit până in prezent. Scopul societăţii este de a răspândi cultura în massele poporului, strângerea şi formarea unui mic muzeu de istorie regională şi naţională. 

Din sânul societăţii s'au ales membrii destoinici, cari să cerceteze .şi mai bine viaţa ce o  ducea, odinioară, pe aceste plaiuri, strămoşii lor, originea lor în aceste partí şi strângerea unei colecţiuni de materialuri folkloristice. Prin munca depusă de membri, societatea posedă o frumoasă bibliotecă la care participă toti doritorii de citit. Uгаm neobosiţilor încurajatori de cultură, spor la muncă, dorindu-le totodată unirea sentimentelor lor naţionale spre a susţinea cu temei scopul nostru în Dobrogea.

D. C.

Cultura Poporului, 6 August,1925

 

In imagine scoala de fete din Ostrov (aici probabil la sfarsitul anilor '20) unde, la 1869, a fost infiintata de catre invatatorul Costache Petrescu, prima scoala romanesca din Dobrogea otomana.  (Sursa foto: primaria Ostrov)

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

317
Techirghiol
29.03.2024 12:06
Actual: 22° C
Viteza vantului: 8.04 m/s