Cover Image

Anadolchioi

Publicat de Aurel Băjenaru, 22 Noembrie 2020
Timp de citire: 3 minute

Nevoile unui mare sat de langa Constanta

Este vorba de comuna Anadalchioi. Ea are 8000 de locuitori si e lasata complect in intuneric. - Ar trebui alipita Constantei.

Este apropae jumatate de secol de cand Dobrogea-Veche a fost anexata. Atunci s'au adus colonisti pentru a se popula aceasta noua provincie, colonisti care s'au asezat unii la tara, infiintand sate si gospodarii, iar altii prin micile orase existente.

O parte din acesti colonisti au descalecat in apropierea portului Constanta infiintand o comuna rurala, numita Anadalchioi.

Cu scurgerea anilor acest sat s-a marit considerabil, ajungand astazi sa aiba o populatie de peste 8000 locuitori, egala cu a multor orasele din tara, capitale de judet.

Populatia marindu-se, bine inteles ca acest sat si-a intins si suprafata, ocupand actualmente o intindere de circa 120 ha.

+++

Cu toate acestea administratia judeteana, prefectura de Constanta, aproape ca nu s'a gandit si nicinicinu gandeste sa intervina pe langa potentatii zilei pentru ca aceasta comuna sa fie incorporata orasului Constanta, spre a nu mai fi comuna rurala, tinuta in intuneric, fara scoli primare, un gimnaziu, biserici suficiente, etc.

Anadalchioi, o mahala a Constantei, incepe chiar de la marginea orasului si nu'l desparte decat o strada larga trasata de acum vre'o 25 de ani, str. Mihail Coiciu, nepavata, fara nici un fel de trotuar, lumina de loc, doar cateva felinare cu petrol si acestea proprietatea locuitorilor.

De cand exista aceasta comuna rurala - poate una dintre cele mai mari si mai populate  din intreaga tara -  administratia comunala locala n'a facut absolut nimic, totul fiind opera initiativei private.

+++

Daca edilii n'ar fi vitregi si ar interveni pentru a se da putinelor fonduri de cari ar fi nevoie, s'ar putea usor ca acest orasel, alipit celui mai mare port maritim, sa fie cu totul transformat.

S'ar putea ilumina cu electricitate, tragandu-se numai cateva fire din orasul alaturat, s'ar putea pava cel putin str. Mihail Coiciu si Viitorului, strazi care-l despart de Constanta.

Si cu putina buna vointa din partea autoritatilor si a locuitorilor, prin liste de subscriptie, sa se faca un gimnasiu, o scoala inferioara de meserii, inca o biserica, cea existenta fiind insuficienta pentru o populatie atat de deasa.

Sa speram ca o data cu reforma administrativa si soarta acestei comune se va imbunatati.

Este pacat si pentru estetica unicului nostru port la mare si pentru cei 8000 locuitori ai Anadalchioiului sa zaca in mocirla si intunericul de acum.

Un vizitator

Adevărul,  18 iulie 1925

In imagine geamia din Anadolchioi.


De cate ori vorbeste de locul unde a crescut, mama vorbeste de Constanta si de faptul ca a venit pentru tata de la oras, in satul tataresc Techirghiol, care la inceputul anilor 1960 oferea numai o pitoresca rurala.

Insa ea nu stie nici acum ca, Constanta aceea de unde venea, era de fapt un sat pe atunci, Anadolchioi, parcelarea Coiciu, sat care numai in 1975 a devenit cu adevarat Constanta.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

157
Techirghiol
19.04.2024 07:35
Actual: 6° C
Viteza vantului: 3.55 m/s