Cover Image

Atacuri antisemite în Constanța, 1897

Publicat de Aurel Băjenaru, 25 Aprilie 2022
Timp de citire: 2 minute

Evenimentele descrise mai jos în articol au loc într-o perioadă în care în greci fierbea naționalismul, în mijlocul războiului de 30 de zile între Grecia și Turcia (5 aprilie - 8 mai 1897). Grecii din Constanța participau activ la politica țării lor, iar tinerii greci constănțeni mergeau organizat să-și satisfacă serviciul militar în Grecia.

În noaptea paştilor

În noaptea paştilor, cu procesiunea invierei de la biserica greacä, s'a spart mai multe geamuri de la casele şi prăväliile unor Israeliți , intre cari la casa d -lui Ventura 3 geamuri , la M. leni 4 , Fr. Rozanis 2, I. Gabal 2, pe strada Mircea , iar pe strada Carol la d -nii S. Girson 2. la lancu Tinichigiu 7, M. Bercovici hăinar 4, B. Matateia 1. furändu- se şi o candelă pentru icoane, fară că agenţii poliţieneşti să fi pus mäna pe cine - va , ceea ce e destul de regretabil pentru agenţi siguranței publice.

Tot în acea noapte s'a spart un geam la locuință d-lu Căpitan Marinescu , și d -să a putut prinde pe rău-făcător, obligändu-l a plăti geamul spart. Aflăm că d -l şef al poliției a pedepsit pe agenții de pază, dar atâta nu e destul ; el ar trebui destituit imediat ; iar făptuitorii descoperiţi şi pilduiţi cât se poate de aspru, espulsati, spre a se sci că nimenuia nu-i e permis a comite asemenea fapte de bigotism în tara romänescä, ori -cine ar fi.

De altmintrelea Evreii sunt convinși că faptele n'au putut fi comise de romåni, adunați în acel timp la Catedralä.

Constanța , 20 aprilie 1897

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

40
Techirghiol
16.08.2022 06:12
Actual: 17° C
Viteza vantului: 3,04 m/s