Cover Image

Atacuri banditesti in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 Decembrie 2022
Timp de citire: 2 minute

Dupa cum spuneam, dupa Primul Räzboi Mondial Dobrogea era inca intesata de arme iar ziarele relatau despre cel putin doua, trei tälharii pe zi, multe dintre ele cu victime si sfarsit tragic.

Talharii nu erau neaparat comitagii organizati in bande organizate de guvernul bulgar despre care mai scriau ziarele, ci indivizi fara de lege care profitau de vremurile tulburi si neputinta administratiei romane in a pastra ordinea si legea, mai ales in noile teritorii luate de la bulgari, in Cadrilater.

° ° °

Atacul banditesc din Cavarna

leri noapte un mare numär de banditi, armati cu puşti si grenade, au atacat casa locuitorului Stavri Cârpali din suburbia Molbalbei a oraşlui Cavarna , dela care au furat bani si lucruri ce intrec suma de jumătate milion lei.

La tipetele victimei , sărindu -i in ajutor vecinii, au reuşit să prindă pe unul din tälhari, cari adus la oficiul politiei si cercetat a declarat că se numeşte Vlad Danef din satul Gargalâcul Mic (Bulgar-Gargalâc , parte din satul Corbu astazi), jud . Constanta, că a luat parte la mai multe jafuri si că a fost soldat in regimentul 40 Calugareni.

Banditii fiind urmăriți de către ciobanul Anton Gheorghe, au prins pe acest curagios pe care l'au mutilat oribil cu baioneta ; strangulându-l apoi, l'au lăsat mort pe loc.

După această ispravă, hotii au dispărut la pădure.

Intreg aparatul politienesc s'a pus la urmărirea banditilor, trimitându-se in ajutor şi o patrulă de cavalerie , care să exploreze pădurea , in urmărirea banditilor.

Dobrogea jună - 8 decembrie 1921

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

62
Techirghiol
04.02.2023 08:39
Actual: 1° C
Viteza vantului: 4,49 m/s