Cover Image

ATATURK

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Noembrie 2019
Timp de citire: 10 minute

(Despre Mustafa Kemal Atatürk - la 81 de ani de la moartea celui care a creeat Turcia moderna , mostenitoarea de drept a Imperiului Otoman, de care ne leaga si pe noi, prin Dobrogea si nu numai, secole de convietuire si istorie comuna.)

***

Omul celor unsprezece revoluţii, care hotăra afacerile de Stat între un sărut şi un foxtrot. 

In sfarsit, ca in sine insusi, l-a schimbat eternitatea... Acum se odihneste in tinda alba ancorata in fata modestei ferme a prezidentului, aproape de Ialova, pe apele moarte ale Bosforului, la Cornul de Aur, Turcul surprinzator om de razboi si de Stat, sef militar de intaiul ordin, care si-a adus tara din izbanda in izbanda, dictatorul care a redat Turciei mandria rasei, a istoriei si a limbii sale.

De cate ori, infruntand vechile traditii ale pamantului, a fost vazut, in balcoanele de la Dolma-Bagcé, palatul sau de dincolo de bosfor, zabovind in tovarasia uneia dintre frumoasele "fete adoptive" carora le coborase valul de pe fata!...

Aci avea obiceiul sa se adune, in fiecare Vineri, intregul Constantinopol. Astazi e mort palatul, mort obiceiul, mort Ertrugul, frumosul iacht care il plimba pe Gazi dela Bosfor la Marmara, dar care de mult timp devenise un fel de sicriu plutitor.

Nici cand un dictator n'a fost mai popular printre femei, Cu toate prejudectile secuare indaratnice, nu numai ca "Parintele Turcilor" cautase sa indeparteze valurile negre care acopereau obrazul femeilor, dar el a deschis largi portile haremurilor, ale dancing-urilor chiar, facandu-le pe femei sa urcela tribuna.

O revolutie cu palarii.

In viata poporului sau, Gaziul a fost seful unui Stat prin unsprezece revolutii. Sa le amintim pe cele mai de seama: creerea Republicei, despartirea Bisericii de Stat, suprimarea simbolicului fes otoman, inlocuit, de altfel, printr'un fel de cascheta indeajuns de urata.

Aceasta simpla suprimare a fesului, pentru barbati a fost poate cea mai semnificativa dintre toate revolutiile. Alte schimbari radicale impuse de Kemal au fost: adoptiunea calendarului international, aceia a cifrelor arabe si mai cu seama a caracterelor latine cari au inlocuit caracterele arabe. Amintire unica in univers:de-asuprea mesei de scirs a lui Ataturk, la Ankara, se desprinde o cadra de aur inconjurand un panou in care sunt fixate, reproduse in aur masiv, toate caracterele alfabetului latin inlocuidn vechea scriere araba.

Nimic nu-i făcea mai mare plăcere Gaziului decât să le arate vizititorilor, împreună cu Coranul tălmăcit in caractere europene.

O tânără femee, ziaristă elenă de mare  talent, care i-a cunosut pe Mussolini, pe Hitler şi pe Ataturk , spune a cândva că cel din urmă era dictatorul care făcuse asupra-i cea mai adâncă impresie.

Când apărea, spune ea, omul cu părul lins, cu fruntea largă, cu ochii albaştri reci, care îşi plimba privirile asupra adunării, toţi în juru-i numai erau decât un fel de copii temători".

Lucra totdeaun a singur. Dar în ce chip pitoresc erau adeseori hotărâte afacerile de Stat !

Excelenţa Sa Djemil Mordam bey, preşedintele consiliului din Siria, care studiază în clipa de faţă la Paris modalităţile tratatului cu ţara sa, l-a cunoscut foarte bine pe Kemal. Povestea în vremea din urmă, la un dejun intim , in ce chip a fost primit pentru prima oară la Ankara de către Ataturk. Era la două ceasuri dinspre ziuă , într'u n cabaret din oraş. Aci , în anturajul femeilor frumoase şi a tinerilor, printre miniştri şi personalul de serviciu, preşedintele discuta în linişte despre afaceri de Stat, pe cari le hotăra între un foxtrot şi un pahar de rachiu, băutura naţională.

Un alt oriental, care l-a cunoscut bine pe Ataturk , emirul Abdalah (Abdullah al Iordaniei n.r.),  spunea de asemeni cu un umor plin de farmec, amintiri despre „Marele Turc". La reîntoarcerea dela  serbările încoronării, anul trecut, Abdalah se oprise pentru câtva timp la Constantinopol . A fost primit cu toată bunăvoinţa de Gaziu. 

Toată noaptea şi-au petrecut-o in convorbiri prietenoase, la cari se adăogau băuturi dintre cele mai variate . Dar Kemal bea şi dansa singur, deoarece Abdalah, ca musulman cucernic, nu bea decât apă . (Un amănunt interesant in această privinţă: la Aman , unde-a m fost cândva oaspele său , la hotel Filadelfia, singura notă car mi-a fost prezintatâ a fost aceia a băuturilor) .

Fără să imite abstinenta lui Abdalah, „Gaziul a respectat aceast a sobrietate, dar soarele răsărise când încă nu se ridicase de pe scaun.

„Şi nu s' a supărat câtuş de puţin, a povestit apoi emirul , când a văzut că mă ridic ca să-mi fac, în odaia vecină, întâia rugăciune de dimineaţă" .

Darul de Crăciun al lui Ataturk.

Lui Ataturk ii plăcea să spună: „Am făcut un dar de Crăciun omenirii" . Numea astfel participarea lui la controlul opiului in Turcia . Cu mult înaintea celor patru mari puteri diriguitoare ale Europei: Anglia, Franţa, Germania şi Italia,

Mustafa Kemal luase o importanta hotărâre în această privinţă, cu prilejul convenţiei dela Geneva, la 1931.

Gestul săvârşit de el, în seara aceia de Crăciun, a făcut dintr'odată din Turcia una dintre cele mai puternice verigi ale lanţului internaţional.

In seara aceia, consiliul său de cabinet a ţinut trei ceasuri, şi în aceiaşi noapte, hotărârea , radiodifuzată din Ankara prin agenţia din Anatolia, a surprins universul întreg. Consiliul de cabinet a ordonat închiderea fabricilor de stupefiante din Constantinopol si limitarea culturii macului la trebuinţele medicale.

Cine eşti ?

Se şti e că , magnific şef militar, Ataturk  care i-a putut tine piept până şi lui Gouraud, a intrat în armată la vârsta de doisprezece ani. Ii plăcea uneori să-şi amintească in faţa intimilor, un episod din războiul dela Salonic—după înfrângerea delŕ Afium Karahisar, unde grosul armatei greceşti fusese urmărit până sub zidurile Smirnei . Ofiţerii greci au fost aduşi peste noapte în cortul lui Mustafa Kemal.

Unul dintre ei era originar din Salonic, unde învingătorul se născuse şi crescuse .

„Nu-mi eşt i necunoscut " î i spus e grecul.

Şi , întrucât, după uniformă , Mustafa nu se băga de seam  ce grad avea , adăogă

: „Eşti şef de batalion ?... . Nu... .Colonel?.,.. Nu . General de brigada?... .

Nu. Dar atunci , cine eşti , mizerabile, care te porţi atât de aspru cu noi ?

— Sun t mareşalul , comandant al oştirilor....

— Dar cine-a auzit vreodaă ca un mareşal să se afle lângă linia de foc ? strigă grecul, nedumerit .

 

Surprinzătoarea victorie a lui Mustafa a liberat Turcia de furia duşmanului.

Dar  trăsătura ce a mai caracteristică a acestei victorii, a fost recepţia , în cort, dată de gaziu, victoriosul , generalilor greci. Le-a oferit mai întâi răcoritoare , apoi, cu o mare curtenie, a discutat lucruri în legătură cu planul s u strategic şi cu al lor.

Toţi la-u părăsit foart  impresionaţi de această primire care amintea purtarea uimitor de binevoitoare a Prinţului Negru faţă d  regele Franţei, după bătălia dela Poitiers .

Mustafa Kemal avea o curioasă manie, povesteşte generalul american Sherrill, care a fost ambasador pe lângă el . Totdeauna, atunci când primea pe cineva, avea la îndemână două creioane, unul negru, altul roşu, şi o foaie de hârtie albă. Şi dacă vizitatorul era militar, niciodată Kemal n  resista plăcerii de a-i descrie bătăliile trecute, pe cari le ilustra cu desene.

Vulturul din Altai.

Aceluiaşi general Sherrill, Ataturk ii definea astfel "returcificarea" Turciei. „Rasa noastră, veche şi aspră, era destinată să trăiască pe înaltele culmi ale

Altailor, în Asia centrala. A căpătat de timpuriu calităţile vulturului : vedere până la mari depărtări, sbor sprinten , tărie în  izolare. Turcii au progresat înca dela început dela răsărit la apus: e deajuns să se amintească migratiunile delaŕ marele zid al Chinei.. . ale lui Atila , hunul , străbunul nostru. 

Astăzi însă , ne interesăm de grupul care , îndreptându-se din răsărit spre apropiatul Orient, a creiat vechia civilizaţie sumeriană şi hitită.

Când a izbucnit marele război şi am fost numiţi „Omul bolnav al Europei" am fost târâţi in Asia, în urma ambiţiunilor puterilor centrale asupra apropia tului Orient...

Ah, ce sbor de vultur de-a lungul veacurilor! Istoria Anglie i-a lăsat amintirea unei suverane, Maria, regina Scoţiei, care spunea că după moartea sa ii vor găsi cuvântul Calais săpat în inimă.

Nicio îndoială ca' n acei aa lui Ataturk se v a gasi acela al Mediteranei. De veacuri, strigătul războinic care i-a îndârjit pe Turci şi pe care l-a repetat necontenit Mustafa, a fost : „Soldaţi , ţinta noastră să fie Mediterana! " Recenta afacere dela Alexandreta a dovedit-o aceasta.

Ataturk, simţind goana Bulgarilor spre Constantinopol, sub presiunea germană , n'a şovăit câtuş de puţin , cu viziunea lui ascuţită , să-şi transporte capitala de la Constantinopol la Ankara , cetate mai greu de cucerit , în inima însăşi a Turciei asiatice, departe de atmosfera otomană debilitantă şi de  intrigile de palat , de parte deasemeni de ameninţarea stăruitoare a valurilor de străinism. El se socotea din ce în ce mai mult îndepărtat de Europa, în timp ce Turcia , împinsă, spre Asia , relua in sens invers epopeea, cuceritoare a lui Atila; în sfârşit mulţumită lui Ataturk , îşi regăse a adevărata, cale de expansiune.

Tovarăşul culcuşului funebru.

Nu mai încape îndoială că odată şi odată la Eiub , deasupra celor două freamăte ale Bosforului , in această mănăstire Westminster în plin aer a Turcilor, va fi înmormântat trupul unuia dintre oamenii cei mai mari ai vremei noastre.

Deasupra lui, bolta albastră şi luminoasă pe care nicio mână omeneasca n' a zidit-o, iar alături de el , nici un mormânt de favorit sau d  sclav, după obiceiul Islamului, ci Gloria, „tovarăşa de veci a culcuşului său funebru" .

Marie Edith de Bonneuil

Cele Trei Crisuri, Noembrie 1938

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

434
Techirghiol
19.04.2024 21:11
Actual: 9° C
Viteza vantului: 2.8 m/s