Cover Image

Aviatiunea la Constanta

Publicat de Aurel Băjenaru, 16 Octombrie 2020
Timp de citire: 2 minute

In ziua de 7 iulie, locuitorii Constantei au avut inca odata fericita ocazie sa admire frumoasele zboruri executate de d. sublocotenent Protopopescu, care se afla de vre-o 2 zile in localitate. In aceasi zi aviatorul francez Simon a executat un zbor in excelente conditiuni.

Inca dela orele 3 p.m. sute de persoane se indreptau spre hipodromul din Anadolchioi, unde urma sa se faca ascensiunea.

La orele 4 si jum. aviatorul francez ridicandu-se din incinta hipodromului, face cateva evolutiuni deasupra publicului indreptandu-se spre oras pana la Cazinoul comunal; executand cateva viraje, se inapoiaza la orele 5 si jum. aterisand in curtea hipodromului.

Sublocotenentul Protopopescu porneste in zbor la orele 6 si jum.; excelentul pilot desi avea numai 30 metri de teren liber, face o ascensiune in conditii excelente, care a starnit admiratia asistentei, dovedind si de asta data ca e absolut stapan pe aparatul pe care-l conduce.

Ridicandu-se la o inaltime de aproape 200 metri, porneste spre oras, facand cate-va evolutiuni deasupra acestuia, apoi s'a indreptat spre casino, unde in aclamatiunile publicului ce stationa pe bulevard, a executat cateva viraje deasupra marei, dupa aceia s'a inapoiat si a aterizat in conditiuni excelente.

De fapt zborurile aviatorului roman s'au facut spre a experimenta greutatea aparatelor de telegrafie fara fir, instalate pe acel aeroplan, si cu care in curand se vor face diferite experiente de receptiune - aparate inventate dupa cum se stie de d-nii capitan Dan Zaharia si Gustav Rotlender.

Gazeta Ilustrată, 18 august 1912

* * *

Iata ca numai la 6 ani de la primul zbor al unui  aparat cu elice mai greu decat aerul facut de Traian Vuia  (Montesson / Paris), la Constanta aveau loc spectacole aviatice si se experimenta comunicatia din aeroplan catre sol.

In imagine probabil aviatorul René Simon langa aparatul sau, pe hipodromul de la Anadolchioi / Constanta in iulie 1912.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

54
Techirghiol
04.12.2020 06:47
Actual: 8° C
Viteza vantului: 4,1 m/s