Cover Image

Bäile Tekirghiol-Sat - 1925

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Octombrie 2019
Timp de citire: ~1 minut

Aceastä statiune balnearä se gäseste lângä lacul Tekirghiol, in partea de N. V. a lacului. Numeroase vile si hoteluri in statiune si chiar in sat, pentru toate pungile si situatiunile sociale, pot adäposti pänä la 10.000 de vizitatori.

O piatä bogata si mult mai ieftinä ca la orase, alimentatä zilnic de locuitorii din sat si negustorii stabili si ambulanti, fabrici de brânzeturi, restaurante de lux si populare, läptärii, muzici, orhestre, indestuleazä si animeazä statiunea.

Pentru bäi reci cu nomol si bäi de soare, este o instalatie destul de bunä pe marginea lacului, cele calde se fac in zece stabilimente destul de bine instalate, dar absolut toate lipsite de sali de sudatie si masaj, lucru care ar fi de cel mai mare folos. Ceeace e trist, e cä vin aici multi vizitatori netrimisi de medici ; iar dintre cei trimisi, multi isi fac cura färä nicio prescriptie medicalä.

Datoritä situatiei geografice - mai departe de mare si deci mai feritä de curentul puternic al märii, umed si pätrunzätor, principala specializare a acestei statiuni va fi afectiunile cu indicatiuni de bai calde. Lacul si statiunea se bucurä de toate avantajele climatului marin : stabilitate termica mare, aer umed, räcoros si saturat de oxigen, presiune atmosferica ridicatä si starea higrometricä invariabilä in timpul sezonului. Aerul e incärcat cu substante radioactive.

 

Dr. Nicolae Ulmeanu, 1925

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

236
Techirghiol
26.02.2020 21:10
Actual: 9° C
Viteza vantului: 6,2 m/s