Cover Image

Balaurul dobrogean uriaș

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Martie 2023
Timp de citire: 4 minute

Într-o anumită zi de primăvara, se strângeau la un loc mulți șerpi, veniți de departe. Locul transformării spectaculoase este undeva în creierii munților, printre pietre și stănci, un loc înconjurat de bălării și ascuns cu totul ochiului omenesc.

Când se apropie acea zi, care cade întotdeauna o data la șapte ani, toți șerpii intra într-o neliniște aparte și pornesc spre acel loc tainic. Acolo, toți șerpii își varsă balele într-un loc ferit, în timp ce șarpele cel mai vârstnic sâsâie un descântec. Din balele amestecate și vrăjite, se formează o piatra prețioasă, cu sclipiri de raza de soare. Pentru ea încep toți șerpii să se ia la bătaie. Învingătorul se apropie de nestemata și o înghite. Șarpele acesta fuge apoi prin păduri și stâncării și, daca șapte ani de-a rândul nu vede fata de om, atunci din șarpe se face balaur. În vechime, când oamenii erau putini și sălbăticia nestricata, șarpelui învingător îi era mai ușor să se ascundă. Astăzi, spun cei bătrâni, rar șarpe care să mai poată ajunge balaur.

Legendele despre șerpi și balauri au o tradiție lungă pe meleagurile noastre. Aceste animale au fost capabile să influențeze cultura și mitologia oamenilor acestor locuri încă din neolitic, dovada fiind vasul de ceramică pictată cu motivul unui șarpe, apartinad culturii de Gumelnița are o vechime de peste 6.000 de ani. Balaurul Dobrogean numit în popor și "Șarpele Rău", este cel mai mare șarpe din Europa, fiind insa mult mai inofensiv deca sugerează numele. Specialiștii spun că nu depășește lungimea de 2 metri, hranindu-se cu naimale mici pe care le sugruma inițial. Mai nou am văzut însă fotografii apărute în presa cu un un astfel de șarpe care ajungea la aproape 3 metri de peste 20 de kg., a fost ucis într-o gospodărie de lângă Tulcea. Și iată că din negura timpului ne ajunge o relatare despre un astfel de șarpe uriaș, care a băgat frica în țăranii unui sat dobrogean, zvonindu-se că le ataca vitele, relatarea culminând cu atacul asupra unui țăran care cu greu a reușit să scape din încleștarea lui.

Mai jos este vorba de satul Polucci, numit așa în anii '20, de fapt Adâncata ținând de comuna Aliman, astăzi dispărut. Pe dealurile pietroase de acolo se afla și urmele a doua dintre cele mai mari așezări getice din Dobrogea.

° ° °

În luptă cu un șarpele monstru.

Mai mulți locuitori din satul Polucci, semnalaseră într'o vreme că la o mica depărtare de sat, și-ar avea cuibul un șarpe ce atacă cirezile de vite și a carui lungime și grosime erau de necrezut.

Autoritățile din sat au considerat spusele oamenilor de domeniul fanteziei. lată însă că o întâmplare, vine să confirme existența acestei jivine în jurul satului Polucci.

Locuitorul Ion Dode eşind să cosească la camp puțin fîn, prin dreptul locului cu pricina, nedand atenție decât la munca lui, s'a pomenit la un moment dat apucat de picior și trântit jos. Până să se lămurească asupra motivelor acestei trânteli , să pomenit incolácit de un șarpe a cărui grosime întrecea lățimea corpului unui câine ciobănesc.

După aproape 2 ore de lupte datorită hainelor sale groase, de aba, locuitorul a putut scăpa nevătămat. Fugind în sat a dat de știre locuitorilor și autorităților.

Mai mult curioși au plecat în partea locului cu topoare, spre a omorâ șarpele care însă s'a făcut nevăzut.

Dobrogea jună - 19 septembrie 1923

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

290
Techirghiol
19.04.2024 13:48
Actual: 14° C
Viteza vantului: 3.01 m/s