Unul dintre primele stabilimente din Techirghiol de la începutul secolului trecut, hotel și băi, a fost Vila Vidrighin.
Aceasta se afla inițial la intrarea în oraș, drumul de coasta care venea dinspre Constanța, trecea prin Agigea, Techirghiol, Urluchioi, Moșneni (Pervelia), 23 August (Büyük Tatlicak - Tatlageacul Mare), că să meargă mai departe spre Mangalia, deci ocolind lacul pe la Techirghiol, alternativ cu cel pe la Tuzla, mai nou.
Iată ce scria Mircea Eliade în 1912 la prima sa întâlnire cu Techirghiolul, imortalizând aici și prima stație a orașului, oprirea de la Hanul lui Vidrighin.
"Aveam cinci ani, când apropiindu-ne de Gara Constanţa, am văzut din tren, pentru prima dată, marea…. Eram încă foarte copleşti de această întâlnire, când tata ne-a urcat în autobuz şi am pornit spre Techirghiol. Foarte curând am pătruns într-un câmp de maci şi albăstrele şi a început să miroasă a flori uscate, a praf şi a sare. Aspiram surprins aerul acela exotic. Apoi a început să miroasă ghiolul, miros, tare, greu, de pucioasă şi gudroane, dar tot atât de elixirant. Autobuzul s-a oprit la intrarea în oraş, la Hanul lui Vidrighin iar ghiolul zăcea scăzut şi uleios între mlaştini de nămol".
Din articolul de mai jos aflăm că proprietarul Nicolae Vidrighin, pentru a exploata la maximum poziția privilegiata a hanului, impune ca primar o ordonanță prin care stabilea o oprire obligatorie de 10 minute în fața hanului său pentru toate mijloacele de transport în comun, la sosirea în oraș.
Ca și cum șarlataneria abuzului de putere nu ar fi fost de ajuns, acum fostul primar Vidrighin, împreună cu actualul din 1925 Toma Crețu, amândoi numiți politic de guvernul liberal, băteau cot la cot pe cei care nu le respectau găselnițele gheșeftare.
Deci citiți mai jos ce altfel nu s-ar putea crede dacă astfel de golănii și violențe nu ar mai fi fost documentate și de alte publicații pe seama primarului Toma Crețu.
° ° °
Barbaria de la Techirghiol
Primim spre publicare următoarele :
1 . Domnule Director, in ziua de 2 Iulie pe la orele 3 primarul satului Techirghiol d. Crețu împreună cu d. Vidrighin fost primar, au bătut crunt, pănă la sânge și arestat, pe colegul nostru d. I. Scurtu, proprietarul autocamionetei No. 195. Brutalitatea acestor doi, pe lângă că ese din cadrul legii, veștejește pe d. primar scoțându-l din rândul oamenilor civilizați, întrucât fără nici un motiv plauzibil, nu știm ce l’a determinat să comită această barbarie. Dar să povestim cum s’a petrecut ‘faptul pentru ca Întreaga opinie publică să-i cunoască și să-i țintuiască la stâlpul infamiei.
La trenul 2.35, victima acestor brute d. I. Scurtu, este angajat în piața gării de catre o colonie școlară care voia să viziteze stațiunea Techirghiol-Sat, fără a avea vre-o nevoe să se oprească undeva. Ajungând la Tekirghiol, conducătorul mașinii știind că, clienții săi nu voesc să se coboare, nu a oprit 10 minute la cârciuma d-lui Vidrighin după cum este uzul, conform unei ordonanțe care datează de pe timpul când d. Vidrighin era primar.
Atât a trebuit brutelor cari erau în stare de ebrietate, să sară asupra d-lui Scurtu care este un pașnic cetățean, un om serios, cu stare și foarte cumpătat, să-l aresteze și în localul primăriei să-l bată pănă la sânge. Acesta nu este primul caz, când datorită stărei anormale a d-lui primar, comite astfel de ilegalități. Colegii noștrii sunt zilnic amenințați și, nu mai departe, colegul Costică Dumitrescu a fost căutat prin întregul sat, tot pentru acelaș motiv, de către d. Vidrighin pentru a ii se aplica o sancțiune similară. Am adus cazul la Cunoștința d-lui prefect al județului și a d-lui prim-procuror al tribunalului Potârcă.
Dacia, 5 iulie 1925
° ° °
CONDAMNAŢI.—Judecătoria de Ocol a condamnat pe ... iar pe Toma Creţu din Techirghiol la o lună închisoare pentru lovire gravă.
Viitorul, 3 iulie 1930