Cover Image

Baronul de Marcay

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Iunie 2021
Timp de citire: 2 minute

Ziarele liberale au intrat în polemică înverşunată cu d. baron de Marcay antreprenorul Cazinoului, contestându'i chiar titlul său de nobleţe.

Cu drept cuvânt, d. de Marcay, indignat, a publicat o scrisoare prin care arată că e rudă cu Godefroy de Bouillon eroul primei cruciade, cu Jeanne d'Arc, cu Charlemagne, cu Napoleon Bonaparte, etc , etc.

Probabil, baronul, deşi nu produce documente doveditoare, are dreptate: e baron şi pace ! Dar, ce probează asta ? Oare, dacă e baron, întreprinderea sa încetează de-a fi altceva decât specularea unuia din cele mai pericoloase viţii? Oare, dacă d. de Marcay este un baron autentic, încetează Cazino din Constanţa de-a fi ceea ce e: un tripou ai căror antreprenori recurg la concursul cocotelor spre a jumuli gâştele române?!

De altminteri, eu mi-aş permite să observ d-lui baron că, în Franţa ca şi la noi în România, titlurile şi privelegiile nobiliare sunt abolite, şi că persoanele ce se îndărătnicesc a Ie purta din vanitate comit o ilegalitate.»

Şi încă ceva: In ceea ce mă priveşte, dacă împrejurări vitrege m-ar sili la un moment dat să mă apuc de comerţul cartoforiei cotidiane şi cocotidiane, eu unul declar că—nu numai că nu m'aş lăuda cu nobilii mei strămoşi—ci din contră ! spre a nu le tulbura somnul, m'aş grăbi să-mi schimb numele!

Chiar dacă m-aş numi Louis XIV, m-aş sfii să mai port acest nume, şi m-aş ascunde subt modestul pseudonim:

Kiriak Napadarjan

Furnica, 2 August 1912

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

254
Techirghiol
04.08.2021 23:01
Actual: 25° C
Viteza vantului: 3,78 m/s