Cover Image

Bârsenii la Constanţa

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Martie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

 Eri au sosit la Constanţa la orele 3 Românii din ţara Bârsei. In gară o mulţime de public aştepta sosirea vizitatorilor. Muzica militară a cântat  "Deşteaptă-te Române". Dl Bănescu primarul oraşului a urat vizitatorilor bunăvenire. A răspuns protopopul Voina.

Toată lumea formând un impunător cortegiu a pornit apoi la statuia lui Ovidiu, unde dl Bănescu a urat din nou vizitatorilor bună venire. Delà Ovidiu, vizitatorii s'au dus la restaurantul Costache Isac, unde dl Bănescu a toastat pentru M. Sa Regele, care a recucerit Dobrogea lui Mircea-Vodă.

Preotul Comănescu a zis, că Românii ţărilor subjugate, când au auzit că fraţii lor în ţară liberă organizează o expoziţie* s'au gândit cu toţii să vie şi să viziteze marea operă a naţiunei. 

»Am rămas surprins a zis d-sa — de progresele voastre«. D-sa a mulţumit tuturor Românilor cari lucrează pentru propăşirea neamului.

Primarul Bănescu răspunzând zice, că nu poate fi o bucurie mai mare, momente mai înălţătoare decât cele procurate de aceste vizite. Mulţi au căutat să scormonească origina etnică; ne-au împins şi în spre Sud şi în spre Nord. Noi am rămas bine înfipţi aici unde ne-a adus Traian. Să trăiţi, fraţi din Bârsa! 

Dl N. Dumitrescu, delegatul ministerului de instrucţie, arată că, numai expoziţia naţională, a putut face unitatea culturală a tuturor Românilor. 

După banchet, cu muzica în frunte au mers la gară unde un tren special a condus pe oaspeţi la Mamaia. Oaspeţii au admirat cu nesaţiu marea pe care o văzuseră pentru întâia oară. 

Tribuna, Arad, Sâmbătă 7/20 Octomvrie 1906.

 

* Este vorba de expozitia jubiliara nationala, cunoscuta si sub numele de "Expoziţia Generală Română", organizata la implinirea a 40 de ani de la urcarea pe tron a lui Carol I si pentru a marca progresele Romaniei noi. Evenimentul s-a dorit a fi o manifestare nationala a romanilor de pretutindeni. Acesta a fost creata in Parcul Carol din Bucuresti, special amenajat intre anii 1900 - 1906, dupa planurile arhitectului peisagist elvetian Eduard Redont.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

292
Techirghiol
23.10.2019 00:21
Actual: 13° C
Viteza vantului: 2,1 m/s