Cover Image

Biserica nemteasca (catolica) din Techirghiol

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Iulie 2019
Timp de citire: 2 minute

Germanii din Dobrogea sint unii dintre cei mai iscusiti agricultori, intrebuintand intr-o bunä mäsura masinele pentru exploatarea agricola.

Satele lor se deosebesc de ale celorlalte nationalitati conlocuitoare in acest tinut prin regularitatea si ordinea in constructiunea si oranduirea lor. Strazile sunt largi iar casele sunt construite in fata, catre strada, fiind toate asezate la rand. Aceste case sunt construite din chirpici, sau din piatri, si sunt acoperite cu pae, tabla, sau cu stuf. Cand sunt acoperite cu trestie, asezarea acesteia este facuta intr'un anumit fel, numindu-se de aceia chiar "invelitoare nemteasca". Curtile sunt destul de spatioase coprinzand toate instalatiunile trebuincioase unei bune gospodarii.

In cela ce priveste oranduirea interioará a casei, nu prezinta ceva deosebit, fiindca nu se lucreaza aproape nimic in casa de gospodina, ci totul se cumpará din targ.

Satele lor au frumoase biserici in jurul carora, si aci ca si pretutindeni unde se gasesc colonii de ale lor, se grupeaza intreaga viata culturala si chiar politicä, caci pastorul este cel mai de seamä si cel mai ascultat conducator spiritual si intelectual al acestui popor.

De la un timp si mai cu seama dupa razboiul care s'a sfärsit, se observa un puternic curent de emigrare spre Germania si in deosebi spre America.

1921 Noembrie 15 

ALEXANDRU P. ARBORE

 

In imagine biserica evanghelica (actual catolica) din Techirghiol.

 

***

 

Biserica catolica Sf. Konrad din Techirghiol aflata in str. Zânelor, colț cu str. Alba-Iulia, a fost ridicata la inceputul secolului trecut (1924) de catre comunitatea germana din Techirghiol. Initial apartinea cultului crestin evanghelic. Dupa chemarea "Heim ins Reich"  din 1940 a regimului nazist, aproape toti germanii au plecat din localitate, capela fiind parasita. Trecand in parohia romano-catolica "Sf. Anton" din Constanta, biserica este acum romano-catolica si poarta hramul Sf. Konrad de Parzheim (sfant care a trait la sfarsitul sec. 19). Acolo se oficiaza slujbe pana in jur de 15 septembrie de catre un preot romano-catolic din Constanta, in fiecare duminica incepand de la ora 14:30.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
11.08.2020 10:16
Actual: 25° C
Viteza vantului: 2,1 m/s

Vizitatori astazi

143