Cover Image

Biserica omului

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Mai 2022
Timp de citire: 3 minute

Turcii când au apărut pentru prima dată aici și l-au văzut, încă impunător, dominând tot platoul până departe la Dunăre, l-au numit Adam Kilise (biserica omului) bănuind că este o biserică a băștinașilor.

Dar la Adamclisi se înalță un monument, primul monument politic al locurilor, al Dobrogei și de fapt, al României de astăzi. Tropaeum Traiani este, alături de "Coloana lui Traian" de la Roma, "certificatul de naștere" al poporului român.

Ridicat pentru a celebra victoria împăratului roman Traian asupra dacilor, monumentul arată sculptată în piatra masivă, stereotipia cu care învingătorii îi priveau pe învinșii "barbari", facand din acesta un politicum cu mult înaintea lui Ceaușescu, cel care a lăsat să se restaureze monumentul in sinea teoriilor "dacismului".

În același timp, prin masivitatea și dominanța sa, trebuia să fie un semn de avertizare pentru alți barbari care stau la porțile imperiului gata să năvălească ținuturile, "aici suntem noi stăpânii".

Monumentul a fost ridicat în anul 109 alături de castrul legionar "Civitas Tropaensium" unde mai târziu s-au stabilit veterani ai războaielor dacice. În jurul anului 200, orașul a primit drepturi de oraș roman. După ce romanii s-au retras din Dacia, goțîi au stăpânit „Tropaeum Traiani”. Sub Constantin, orașul a primit noi fortificații și a cunoscut o a doua perioadă de glorie. În 587 a fost jefuit de avari și apoi s-a scufundat în uitare timp de secole. Odată cu cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman la sfârșitul secolului al XIV-lea, aici s-au stabilit turcii și tătarii formând o așezare. Din fericire metopele monumentului, dalele din piatra sculptată care îl împrejmuiesc, au putut fi recuperate aproape în întregime, iar monumentul restaurat, astazi se bucura de o recunoaștere istorică internațională.

Acesta este "Monumentul Dobrogei" per se! Acesta este de fapt și Monumentul României, monumentul tuturor celor care vorbesc dialectele limbii române. Puțin cunoscut și mai puțin vizitat de hoardele de turiști care populează vara tot litoralul, urmașii barbarilor de ieri și a învingătorilor lor, cei întruchipați în piatra pentru o veșnicie.

Deci cine ar mai avea nevoie de un "Monument al Dobrogei" și pentru ce?!

La Adamclisi stă prea puțin băgat în seamă primul monument politic al românismului și al României, prima dovadă a originii noastre și a îndreptățirii noastre pe aceste pământuri, locul unde fiecare român ar trebui să meargă să-l viziteze cel puțin o dată în viață.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

116
Techirghiol
29.03.2024 06:45
Actual: 11° C
Viteza vantului: 3.8 m/s