Ați auzit de bisericile străvechi de la Murfatlar ? Este un complex religios al Evului Mediu Timpuriu alcătuit din camere și galerii, fiind săpat într-un deal de cretă situat în apropierea carierei de extragere a cretei din Basarabi. A fost descoperit pe 11 iunie 1957, în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare.
În urma cu aproape 20 de ani am vizitat și eu site-ul și apoi am relatat pe internet obișnuita bălmăjeală despre "strămoșii noștri și însemnările lor de pe pereți cu litere chirilice". Astăzi totul duce la concluzia că aceste mărturii săpate in piatră ale creștinismului din Dobrogea sunt de origine bulgărească, ceea ce în România până acum nu s-a spus, a fost tabu. Frica și aversiunea față de bulgari în privința Dobrogei, dainuie de pe vremea lui Eminescu.
Lucrările începute în 1970 vizând construcţia unui mare complex de prezervare a bisericuţelor, criptelor, galeriilor încărcate cu inscripţii şi desene au fost sistate în 1977, realizate în proporție de 40 %. Se spune că s-a constatat sorgintea bulgărească a obiectivului, iar autoritățile comuniste au hotărât să abandoneze proiectul. Fapt este că Direcția Monumentelor Istorice care se ocupa de complex a și fost desființată în acel an.
Deci de zeci de ani a fost acoperit și îngrădit cu o construcție provizorie din beton și scânduri pentru a fi ferit de capriciile vremii, dar se pare că nu mai ajută prea mult împotriva distrugerilor cauzate de intemperii.
Nimeni nu știe de ce nu se face nimic pentru un monument de o importanța crucială din istoria creștinismului, sau de ce nu se implică Mitropolia Tomisului (oops... arhiepiscopia), care, în paranteză fie spus, numai pe baza unor năluciri și a ambițiilor naționaliste a primilor coloniști dobrogeni, declară evanghelizarea apostolică a României și asta pornind de la o grotă aleatoriu aleasă în pădurile Migilet, ca presupus adăpost al Apostolului Andrei.
Nu se amenajează turistic, nu se publică material serios despre originea acestor adăposturi monahale și importanța lor în istoria medievală a acestor locuri.
Daca pe site-urile romanești nu am găsit decât un material stupid, generalist care încearcă să atribuie aceste construcții forțat unor oarecare înaintași de-ai noștri, aflu cu mirare că în istoriografia internațională site-ul este bine cunoscut și cercetat în continuare. Se cercetează de fapt scrierea misterioasă veche cu caractere runice găsită aici, acelasi tip de caractere gasite si pe "Rozeta de la Pliska" în Bulgaria, fosta capitală a Primului Imperiu Bulgar. Deci pe lângă inscripții în grecește, protobulgara cu caractere glagolitice și chirilice, runele proto-bulgărești găsite și aici sunt unice în lume.
Pentru cei neinițiați în istorie, pe scurt, Dobrogea a făcut parte din Primul Imperiu Bulgar de la 681, aproape 300 de ani, până la 971 când bizantinii obțin iarăși controlul asupra regiunii. Românii ca națiune au fost menționați 500 de ani mai tărziu.
Limba oficială a bulgarilor în statul nou înființat aici a fost inițial greaca. După creștinarea țarului Boris I și abolirea păgânismului în 863, limba oficiala devine bulgara scrisă cu ajutorul alfabetului chirilic, un alfabet ulterior alfabetului cu caractere glagolitice, presupus adevăratul alfabet al călugărului Chiril Capadochianul. Astfel explicandu-se și diferitele inscripții de la Murfatlar cu caratere greacesti, glagolitice sau chirilice.
Cercetătorii români care s-au ocupat de inscripțiile găsite, și puținele mărturii în obiecte, în parte, au încercat să facă un spagat intelectual-arheologic deosebit de... îndrăzneț, de a atribui aceste mărturii daco-geților. Mai nou se împinge datarea ansamblui arheologic către sfârșitul secolului al X-lea, deci după anul 971 când Dobrogea devine iarăși bizantină, pentru a-l declara bizantin și nu bulgăresc.
Posibil este si că la recucerirea Dobrogei de către bizantini, în aceste pustiuri greu accesibile să se fi retras o sectă bulgărească care practica erezia bogomilică. Cercetătorii străini au datat ansamblul ca aparținând perioadei secolelor IX - X.
Mai jos redau câteva fragmente de pe site-ul lui Nedyalko Ovcharov apropo de scrierea găsită la Murfatlar și câteva dintre facsimilele publicate până acum, realizate aici.
° ° °
În 1984, în timp ce mă pregăteam pentru examenul de istorie medievală bulgară, am dat de cartea lui Peter Juhas „Turco-Bulgars and Hungarias”. El a discutat legătura dintre Seklery Rovas și scrierea Bulgarilor lui Asparuh într-unul dintre capitolele cărții sale. Autorul oferise o listă lungă de inscripții atribuite bulgarilor, dintre care se remarcau aproximativ 60 de inscripții găsite în bisericile stâncoase din apropierea satului Murfatlar, cândva parte a Primului Regat Bulgar. Acest fapt a fost o surpriză incredibilă pentru mine - se știa foarte puțin despre limba bulgarilor dunăreni: câteva cuvinte, titluri și nume militare. Două inscripții bulgare aflate în circulație științifică au fost scrise cu litere grecești, iar oamenii de știință au sugerat că ar putea fi un inventar de arme. Nu-mi venea să cred că undeva existau 60 de inscripții scrise în limba misterioasă a bulgarilor și nimeni nu vorbește despre asta.
[...]
Londra 2012
Nedyalko Ovcharov
www-runicabulgarica-org
Inscripția M 35
Inscripția M 35 este incizată deasupra capului unui sfânt pe peretele de sud al bisericii B4 și este formată din 4 caractere. Pentru prima dată, un facsimil al inscripției a fost publicat de Barnia ( Barnia, J. 1962 ).
Inscripția M36
Inscripția M36 este incizată la baza unei figuri de sfânt pe un perete din capela E5 și este formată din 4 caractere.Un facsimil și o fotografie a inscripției au fost publicate de Barnea ( Barnea I. Bilciurescu V. 1959, Barnea I. 1962 ). ) și un facsimil de Bohdan ( Bogdan D. 1960).
Inscripția M37
Inscripția M37 este incizată deasupra capului unui sfânt pe un perete din capela E3 și este formată din 4 caractere . O fotografie a inscripției a fost publicată de Barnea ( Barnea I. Bilciurescu V. 1959, Barnea I. 1962) și un facsimil de Bogdan ( Bogdan D. 1960).
° ° °
Rozeta Pliska este o rozetă din bronz cu șapte colțuri găsită în 1961 în Pliska, capitala medievală a Bulgariei. Este datat de arheologi în secolele VII-IX.
Are forma unei stele cu șapte colțuri și are un diametru de 38 mm. Este inscriptionat cu semne proto-bulgare de tip Murfatlar. Fiecare rază este inscripționată cu două semne și un simbol IYI poate fi văzut pe spate.
° ° °
Alti cercetători au ajuns la rezultate în descifrarea runelor proto-bulgare stabilind relația textului cu pictogramele găsite la Murfatlar.
De ex. aici este vorba de inscripția Sf. Ioan Botezatorul - IU AN E E.
Crucea înaltă pe care o ține în mână este un atribut caracteristic al acestui sfânt în pictura tradițională a icoanelor.Deci acest desen este o reprezentare timpurie, poate că cea mai veche a lui Ioan Botezatorul în sursele bulgare.
A doua imagine de mai sus îl reprezintă pe Dumnezeu (SIE) iar ultima PATĂ / TATĂ. Nu voi mai intra mai departe în amănunte care aici nu-și au locul.
Sursele romanești cu privire la descifrarea runelor bulgărești de la Murfatlar, după cum era de așteptat, lipsesc până acum cu desăvârșire.